Nieuws
Constantijn ontdekt Rembrandt. The Movie

Het jaar 2019 is door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw. In het buitenland zet het NBTC dit in de markt als The Year of the Dutch Golden Age. Huygens’ Hofwijck wordt hierin meegenomen, want de buitenplaats is immers hét Museum van de Hollandse Gouden Eeuw in een notendop. Omdat je er door de ogen van Constantijn en Christiaan Huygens naar de Gouden Eeuw kijkt. Rembrandt staat centraal in dit themajaar. Grote musea met werk van Rembrandt in de collectie, het Rijksmuseum voorop, presenteren onze grootste kunstenaar met hernieuwd elan. Ook hieraan doet Huygens’ Hofwijck mee. Constantijn Huygens is immers de ontdekker van Rembrandt. De eerste die het genie van de schilder herkende en dat opschreef.

Over de relatie tussen Constantijn en Rembrandt maakt Huygens’ Hofwijck dit najaar, in samenwerking met Jacques van Herten en Desi Goudman, een documentaire. Op bijzondere plekken, en met gebruikmaking van de originele schilderijen en documenten, zal het fascinerende verhaal van de twee mannen worden gereconstrueerd. De film zal in februari 2019 op Huygens’ Hofwijck in première gaan. (Afbeelding: Rembrandt, De berouwvolle Judas, 1629)

Op een koude dag in de winter van 1628/’29 bezocht Constantijn de jonge kunstenaar in diens Leidse atelier. Rembrandt kon hem geen schilderijen tonen, want die had hij al verkocht. Maar hij was net begonnen aan een bijbelvoorstelling, De berouwvolle Judas. Constantijn was onder de indruk van dat schilderij in wording, in het bijzonder van de  gelaatsuitdrukking van Judas. Hij schrijft daar in zijn autobiografie heel enthousiast over: ,,Ik houd staande: bij geen Protogenes, Apelles of Parrhasius is ooit opgekomen of zou, mochten zij op aarde terugkeren, ooit kunnen opkomen wat door een jongen, door een Hollander, door een molenaar die nog geen baard heeft, in één mensenfiguur is bijeengebracht en in zijn totaliteit weergegeven. Verbazing overvalt mij als ik dit zeg. Hulde, Rembrandt!”

Door deze passage, die slechts een klein deel is van zijn loftuitingen over de schilder, is Constantijn de geschiedenis ingegaan als de ontdekker van Rembrandt. Tussen de secretaris van de Prins van Oranje en de schilder ontstond vervolgens een band. Constantijn hielp Rembrandt aan opdrachten van het hof. Waarover zij elkaar vervolgens brieven schreven. Van Rembrandt zijn maar zeven brieven bewaard gebleven. Alle gericht aan Constantijn.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter