Nieuws
Eerste scheur in beoogde coalitie

Er is onenigheid binnen de vier partijen die onderhandelen over de vorming van een coalitie. Dat bleek in de gemeenteraad bij een debat over de toekomst van DSW; het bedrijf dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk moet helpen. De gemeente is voor 22 procent eigenaar van DSW.

DSW kampt met miljoenenverliezen. De VVD liet bij monde van gemeenteraadslid Gerco van der  Wal weten dat DSW daarom moet afslanken. De beoogde coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP gaven echter aan dat DSW juist veel nauwer moet gaan samenwerken met de gemeenten die men bedient. Behalve Leidschendam-Voorburg zijn dat Zoetermeer en Rijswijk.

Volgens Van der Wal wordt de groep mensen die DSW wil helpen, af. De vraag daalt dus. DSW wil echter even groot blijven en creëert dus vraag door nauwer te willen gaan samenwerken met de gemeenten. Volgens de liberaal is dat niet de juiste weg, waarbij hij verwees naar de gang van zaken in het bedrijfsleven.

Wethouder Nadine Stemerdink (PvdA) claimde dat er wel degelijk vraag is naar DSW-diensten. Door een nauwere samenwerking kan de gemeente juist kieskeuriger worden en alleen diensten van DSW afnemen als het product en de prijs goed zijn. Zij wees er verder op dat Zoetermeer en Rijswijk al voor het model ‘nauwer samenwerken’ hebben gekozen en het daarmee eigenlijk een gelopen koers is.

De bestuurder erkende in antwoorden op vragen van GBLV-raadslid Freek Steutel dat DSW één van de twee panden aan de Populierendreef opgeeft. Vlietnieuws berichtte daar eerder over. Volgens Stemerdink is het enerzijds een bezuiniging, van de andere kant worden er nu dingen gedaan die ook bij reguliere werkgevers gedaan kunnen worden. De betrokken DSW’ers kunnen dus net zo goed daar terecht.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter