Nieuws
Nance van der Meer hoopt na verloren seizoen op EK of WK
Omdat zij eerst overtraind was en later geblesseerd raakte bij een scooterongeluk zag Nance van der Meer het grootste deel van dit seizoen in het water vallen. Toch hoopt de voormalige topscorer van Jong ADO Den Haag Vrouwen de komende zomer in actie te komen op een EK of WK.
Met Nance van der Meer eindelijk weer eens in de basis slaagde ADO Den Haag Vrouwen er twee weken terug voor het eerst dit seizoen in Achilles ’29 te verslaan (met 4-1). Volgens de schotvaardige rechtsbuiten was dat vooral te danken aan het feit dat haar team in Groesbeek precies deed wat was getraind en afgesproken. ,,Dat wil zeggen: wanneer zet je druk en wanneer verdedig je als blok. Als de ene helft op een gegeven moment druk zet en de andere, niet kom je overal te laat en word je weggespeeld.” Nu deelden de Haagse vrouwen de lakens uit en zette Nance met haar eerste Eredivisietreffer dit seizoen en een aandeel in twee andere doelpunten haar rentree luister bij.
Hoewel zij in haar tweede seizoen in de Eredivisie in de basis begon, bleef de vleugelspeler daarna maandenlang voornamelijk vleugellam. ,,Na het vorige seizoen heb ik bijna geen vakantie gehad”, geeft Nance zelf als een verklaring. In plaats daarvan trainde zij eerst voor zichzelf door, om zich daarna met Nederland onder 19 op de eindronde van het Europees Kampioenschap voor te bereiden. Voor dat toernooi viel zij uiteindelijk af, maar direct daarna begon de oefencampagne van ADO Den Haag voor het nieuwe seizoen. ,,Zo heb ik geen rust gekregen en ik denk dat ik daardoor overtraind ben geraakt. Daardoor kon ik op een gegeven moment niet meer alles uit mijzelf halen.” En net toen zij weer voluit dacht te kunnen gaan, wierp een ongeluk met de scooter haar weer terug.
Pas sinds een maand voelt Nance zich weer de oude. ,,Zonde, want daardoor is dit voor mij eigenlijk een verloren seizoen.” Dat zij recentelijk van de KNVB een mailtje kreeg waarin stond dat zij behoorde tot de voorlopige selectie voor de komende eindrondes van het Europees Kampioenschap onder 19 (in Zwitserland) en het Wereldkampioenschap onder 20 (in Frankrijk), kwam dan ook als een welkome verrassing. ,,Ik was er onwijs blij mee.” Een snelle kansberekening geeft haar hoop dat zij naar een van die toernooien mee kan. ,,In totaal zijn er 39 spelers voor die toernooien nodig en er staan er 45 op de voorlopige lijst.” Bovendien was Nance zowel dit seizoen als vorig seizoen al van de partij in kwalificatietoernooien. Wat zij in de play-offs nog wil laten zien om een selectie af te dwingen?  ,,Durf en een Haagse mentaliteit.”
Met die kwaliteiten zag Nance haar eerste Eredivisieseizoen bij ADO Den Haag Vrouwen veel voorspoediger verlopen. ,,Van spelen tegen teams als Ajax en FC Twente heb ik veel geleerd”, kijkt zij terug op de jaargang waarin zij wel vaak in actie kwam. ,,En ik leer veel van de wedstrijdbeelden die wij krijgen.” Wat bijvoorbeeld? ,,Dat ik sneller met de aanval mee moet doen en niet eerst moet kijken of iets al dan niet lukt. En snel schakelen.” Wat zij aanvankelijk minder vaak deed dan bij Jong ADO Den Haag Vrouwen, was tegenstanders opzoeken en uitspelen. ,,Ik speelde meer op safe. Een bal direct afspelen is veiliger, maar niet goed. Je moet juist durven. Daar ben ik dan ook erg veel mee bezig geweest.”
Buiten het veld staat Nance eveneens bepaald niet stil. Zij zit nu in het tweede jaar van de 4-jarige beroepsopleiding Sport en Bewegen. ,,Met wat ik daar leer, wil ik graag een eigen sportevenementenbureau beginnen.” Zij werkt ook nog in een strandtent op Ter Heide en sinds kort bij het verpakkingsbedrijf P. Looije, een sponsor van ADO Den Haag Vrouwen. Verder is zij al drie jaar actief voor de ADO Den Haag Vrouwenvoetbal Academie bij sc Monster. ,,Dat vind ik erg leuk om te doen en is bij mij om de hoek. De meiden die daaraan meedoen zijn heel enthousiast en kijken naar je op.” ADO Den Haag Vrouwen plukt daar ook weer de vruchten van, want meerdere deelnemers aan de academie maken volgend seizoen deel uit van de nieuwe ADO Den Haag jeugdteams onder 14 en 16.
ADO Den Haag Vrouwen speelt aanstaande vrijdag 11 mei de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen Achilles ’29. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 19.30 uur. De doelpunten uit de laatste confrontatie met Achilles: https://twitter.com/Eredivisievr/status/992839468204855297
(Tekst: Roeland Gelink. Foto: Peter Looijen)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter