Nieuws
PvdA-leden verontrust over formatie

Zo’n 50 PvdA-leden hebben op een besloten bijeenkomst uitleg gevraagd van partijvoorzitter Jochem Streefkerk en lijsttrekker Nadine Stemerdink over de formatieonderhandelingen met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP. De leden waren verontrust dat de partij te veel van de eigen accenten, vooral op sociaal terrein, zou ‘weggeven’ in het beraad.

Het beraad vond plaats op kasteel Hofwijck. Streefkerk noemde de vragen die de achterban opwierp ‘terecht’. ,,We onderhandelen met een combinatie die wij niet verwacht hadden’’, zo zei hij. Volgens Streefkerk doet de partij niets af aan de accenten uit het verkiezingsprogramma. Dat heeft men de beoogde coalitiegenoten ook laten weten.

Stemerdink gaf de leden te kennen dat de belangen op sociaal vlak beter gediend kunnen worden in een combinatie met CDA en ChristenUnie-SGP. Die partijen zitten op de lijn van de PvdA en gedrieën vormen zij een tegenwicht tegen de VVD.

Dat de PvdA nu met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP praat en niet doorgaat met de huidige coalitie waarin GBLV, D66 en GroenLinks zitten verklaarde Stemerdink uit de houding van GBLV en D66 tijdens de informatie geleid door Jan Anthonie Bruijn.

GBLV stelde volgens haar de eis dat zo ongeveer het hele eigen verkiezingsprogramma uitgevoerd moest worden. Bovendien wenste GBLV twee wethouders. D66-lijsttrekker Lia de Ridder maakte volgens de PvdA-lijsttrekker door haar optreden in de informatie meer kapot dan dat zij opbouwde.

Stemerdink kreeg na afloop van het vijf kwartier durende overleg een applaus. Streefkerk concludeerde dat het merendeel van de aanwezigen er vertrouwen in had dat de onderhandelingen met VVD, CDA en ChristenUnie-SGP een goede afloop zouden krijgen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter