Nieuws
Vrijwilligers Duivenvoorde onmisbare schakel

Eeuwenoud zilver poetsen, de kasteelzolder opruimen, conditiechecks doen en een tapijtkeverplaag bestrijden. Zo maar een greep uit de werkzaamheden van de Good Housekeeping-vrijwilligers van Duivenvoorde deze zomer. Medewerker collectiebeheer Arrianne Zeijlemaker: ,,Om de historische interieurs en de daarin geplaatste objecten zo lang mogelijk te behouden is het voorkomen van schade belangrijk; good housekeeping speelt hierin een belangrijke rol.”

Ondanks de vakantieperiode wordt er op het kasteel hard gewerkt door de Good Housekeeping-ploeg. ,,Dit seizoen hebben we veel last van ongedierte. Papiervisjes, wespennesten en een tapijtkeverplaag. Gelukkig waren we er snel bij doordat de vrijwilligers de plakvalletjes goed in de gaten hebben gehouden. Dat moet ook wel; daardoor voorkom je dat dingen escaleren. En in dit geval leverden de tapijtkevers ons ook nog iets op: doordat we de hele zolder leeg moesten halen stuitten we ineens op de onderdelen van een historische kast die nog compleet bleek te zijn.”

,,Het onderhoud van de collectie loopt het hele jaar door. De ploeg houdt zich wekelijks bezig met preventief conserveren: het ‘uitstellen’ van een grote restauratie door de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken. Zoals door insectencontroles, conditiechecks van de collectie en het koper en zilver poetsen. In de winter als het kasteel gesloten is gaan we alle kamers één voor één helemaal langs en wordt alles vakkundig stofvrij gemaakt.”

Al bijna vijf jaar traint en begeleidt Arrianne de Good Housekeeping-vrijwilligers op Duivenvoorde. ,,Ze hebben allemaal een training van mij gehad, ze weten dus precies hoe ze alles moeten doen. De vrijwilligers zijn heel betrokken en zitten overal bovenop, zoals met de tapijtkeverplaag, dat is prettig. Ik zou niet zonder ze kunnen. Daarnaast schakel ik soms de hulp van specialisten in zoals bij restauratieprojecten. Maar dat is kostbaar. Daarom is preventieve conservering door onze vrijwilligers zo belangrijk: daarmee voorkom je (zo veel mogelijk) dat er schade ontstaat en kun je een restauratiebeurt uitstellen.”

Niet geheel toevallig is het nieuwste project van het Restauratiefonds Duivenvoorde ‘Voorkomen is beter dan restaureren’. ,,Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn het aanschaffen van rolgordijntjes tegen lichtschade, lopers ter bescherming van de tapijten, deurmatten om zo veel mogelijk vuil buiten te houden”, legt Arrianne uit. Ze moet lachen. ,,En ik heb nog veel meer op mijn wensenlijst staan, dus voorlopig zijn we nog wel even bezig.” (Foto’s: Arrianne Zeijlemaker)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter