Nieuws
Meteen veel belangstelling voor Gouden Eeuw van de Vliet

De eerste dagen van de tentoonstelling  “De Gouden Eeuw van de Vliet” zijn druk geweest. Zowel in Museum Swaensteyn als Huygens’ Hofwijck trokken heel wat mensen voorbij de geëxposeerde kaarten en andere stukken.  De expositie is onderdeel van een samenwerking tussen Museum Swaensteyn, Huygens’ Hofwijck en de Historische Vereniging Voorburg. De musea tonen bijzondere bruiklenen, de historische vereniging heeft een kloek boek samengesteld over de geschiedenis van de Vliet. Ook de Kunstuitleen Voorburg haakt aan, met een presentatie van hedendaagse kunstenaars die zich door de Vliet hebben laten inspireren.

In de tentoonstelling worden verhalen over de Vliet verteld, uitgaand van de jaren 1550, 1650, 1750 en de periode erna. Het vroegste object is een van de oudste kaarten van de Vliet, die in 1556 werd vervaardigd door de landmeter Coenraet Oelensz. Deze bijna 7 meter lange, uiterst kwetsbare kaart uit het Stadsarchief Delft  was nooit eerder voor het publiek te zien. Hij ligt nu drie maanden in Museum Swaensteyn. Het jaar 1650 wordt belicht in Huygens’ Hofwijck, een van de mooiste buitenplaatsen aan de Vliet. Het dagelijks leven van de bewoners staat daar centraal. Omstreeks 1750 viel het hoogtepunt van de trekvaart. Dat wordt geïllustreerd met bijzondere schilderijen, prenten en tekeningen. Een ruime selectie historische zwart-wit foto’s brengt de latere geschiedenis van de Vliet in beeld, terwijl oude filmbeelden de sfeer van het gebied rond de Sluis in Leidschendam oproepen. Kunstenaar Maurice Heerdink voegt zijn karakteristieke eigen visie op de Vliet toe, terwijl de hedendaagse Vliet wordt getoond door de ogen van fotograaf Charles Groeneveld.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek “De Vliet langs Leidschendam en Voorburg”, een gezamenlijke uitgave van de Historische Vereniging Voorburg en Huygens’ Hofwijck, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de HVV. Dit omvangrijke boek belicht de geschiedenis van de Vliet én van de mensen die erlangs woonden. Het eerste exemplaar van het boek zal tijdens de Vlietdagen in ontvangst worden genomen door burgemeester Tigelaar.

In de Kunstuitleen exposeren zeven kunstenaars schilderijen en sieraden die zij speciaal voor de expositie gemaakt hebben. De tentoonstelling “De Gouden Eeuw van de Vliet” is tot en met 2 december te zien in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck. Het boek “De Vliet langs Leidschendam en Voorburg” is vanaf zaterdag 15 september te koop in beide musea en kost € 29,50. (foto Ap de Heus)

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter