Activiteiten
11 November: lampionoptocht door Voorburgse straten

Sinds 1950 wordt de naamdag van St. Maarten op 11 november in Voorburg gevierd met een jaarlijkse traditionele Sint Maarten lampionoptocht. Dit jaar gebeurt dat voor de 68ste keer. Zondag, om 18.30 uur vertrekt de stoet van het Oosteinde / ingang Vlietwijck voor een tocht door een aantal straten in Voorburg. Twee muziekkorpsen, de Showband ’75 en de Scouting drumband alsmede politie en Rode Kruis eerste hulp verleners begeleiden de optocht.

Omstreeks 19.10 uur is de aankomst bij de Sint Martinuskerk aan het Oosteinde. Hier verschijnt Sint Maarten als Romeins ridder boven in de toren en worden er Sint Maarten liedjes gezongen. Naar beneden gekomen wordt Sint Maarten op het voorplein welkom geheten door burgemeester Tigelaar en worden aan de kinderen appeltjes uitgedeeld. Ook zijn er  prijsjes voor de tien mooiste lampionnen. Voor en na de tocht kunnen de kinderen nog langs de huizen gaan om Sint Maartenliedjes te zingen en daarvoor snoep te ontvangen. Gebruikelijk is dat bij de huizen waar een lichtje brandt hiervoor kan worden aangebeld.

Overigens kunnen kinderen al vanaf 17.00 uur terecht in het parochiehuis naast de kerk. Zij kunnen al gemaakte lampionnen meenemen. In de donkere kerk wordt het verhaal van Sint Maarten verteld. Vervolgens worden gezamenlijk de liedjes ingestudeerd en gezongen. Natuurlijk is er ook warme chocomel met iets lekkers erbij.

Sint Maarten is al heel lang een bekende in Voorburg. In 960 na Chr. was er al een kapelletje in de oude dorpskern, later werd deze vervangen door een kerk die de naam Martinikerk kreeg. In 1530 ging deze kerk over in Hervormde handen en kreeg de naam Oude Kerk of Martini kerk. Op het aan de Vliet gelegen landgoed ‘Bijvliet’ was van 1654-1842 een “schuilkerk” ingericht. Ongeveer op dezelfde plek aan het Oosteinde werd in 1893 de huidige Martinuskerk met zijn hoge spitse toren ingezegend. St. Maarten is de patroon van Voorburg. We komen zijn naam tegen in o.a. de kerken Oude of Martini Kerk, Sint Martinus kerk, Sint Martinuslaan, de Scoutinggroep Sint Maarten-Hildegard, Woningbouwvereniging Sint Maarten, de Mantel (van Sint Maarten), de Panden (van de mantel), St. Maartensschool en Maartens College.

Het oorspronkelijke verhaal van  Sint Maarten speelt zich af in Frankrijk. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en opgevoed in de Italiaanse stad Pavia. Zijn vader was Romeins militair en zoals in die tijd gebruikelijk in adellijke riddergeslachten nam Maarten het beroep van zijn vader over en werd op zijn 15 e jaar tot ridder geslagen. Hij deed dienst in het Romeinse leger en ontmoette voor de stadspoort van Amiens een bedelaar. Het was bitter koud en hij gaf hem de helft van zijn mantel. Volgens de legende was de bedelaar Christus zelf. Martinus ging op den duur uit het leger, liet zich dopen en leidde het leven van een kluizenaar. In het dorpje Marmontier bouwde Martinus een klooster, waar hij met 80 monniken ging wonen. Hij werd later bisschop en stierf op 8 november 397. Sint Maarten werd de man van samen delen en een licht proberen te zijn voor de mensen om je heen.

Meer informatie en liedjes op    www.sintmaartenlampionoptocht.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter