Nieuws
Nieuw beleid werklozen moet tekorten beperken

Het nieuwe gemeentelijke beleid om mensen zonder werk aan een baan te helpen moet de financiële tekorten op dit terrein terugdringen. Dit jaar is het tekort naar verwachting 4,5 miljoen euro. Dat zou de komende drie jaar telkens 3,5 miljoen euro per jaar zijn om in 2022 op 3,6 miljoen uit te komen. Met het nieuwe beleid daalt het tekort naar 3 miljoen in 2019 en 1,8 miljoen in 2022.

Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink de gemeenteraad laten weten. Al eerder werd bekend dat de wethouder het beleid gaat richten op kansrijke werklozen. Dat wil zeggen mensen die korter dan twee jaar een uitkering van de gemeente hebben. Zij moeten zo snel mogelijk weer aan de slag. Voor kansarmen rest vrijwilligerswerk.

De tekorten ontstaan omdat de gemeente veel meer aan uitkeringen voor de betrokken groep kwijt is dan het rijk vergoedt. Voor een deel van het verschil kan de gemeente nog compensatie vragen bij de rijksoverheid, de rest is ‘eigen risico’. Dat beloopt dit jaar zo’n 4 miljoen euro. In 2022 zal de gemeente de hele 1,8 miljoen euro aan kosten zelf moeten dragen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter