Nieuws
Polikliniek voor opsporen hartproblemen bij kanker

Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is gestart met een cardio-oncologie polikliniek. Hier wordt hartschade ten gevolge van chemotherapie of bestraling sneller ontdekt en behandeld. Iemand met kanker krijgt door bestraling of chemotherapie toxicologische stoffen in het lichaam die de kanker bestrijden. Maar deze stoffen kunnen ook schade kunnen toebrengen aan het hart. Tien procent van de kankerpatiënten die behandeld wordt krijgt hartproblemen, zoals een verminderde knijpkracht van het hart.

Cardioloog en initiatiefnemer Alexander Wardeh: ,,Er wordt een vragenlijst afgewerkt, waarmee we de patiëntengroep met een hoger risico op hartproblemen in kaart brengen. De vragen gaan onder andere over risicofactoren, zoals leeftijd, diabetes en het type chemokuur. Vrouwen met borstkanker krijgen bijvoorbeeld vaak een chemokuur die hartfalen kan veroorzaken. Als alle vragen gesteld zijn, komt hier een risicoscore uit. Indien nodig komt er vervolgonderzoek, zoals bloedonderzoek of een MRI.”

Als de hartproblemen in een vroeg stadium ontdekt worden, kan er eventueel van chemokuur geswitcht worden, of medicatie voorgeschreven worden om hartfalen te voorkomen of te behandelen. ,,Snel ingrijpen is belangrijk want als iemand een half jaar met een verminderde hartfunctie rondloopt, is de schade onomkeerbaar. Hoe eerder we het behandelen, des te groter de kans dat het hart zich weer volledig herstelt.” Voorheen werd er vaak pas ingegrepen als er symptomen van hartfalen waren, zoals vocht in de benen en benauwdheid door vocht achter de longen. Wardeh: ,,Met dit zorgpad kunnen we hartproblemen vroeg ontdekken voordat de patiënt er last van krijgt en op tijd ingrijpen.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter