Activiteiten
Sjaak Bral zwaait jaar al uit in Voorburg

Dit is het overzicht van de voorstellingen in de week van dinsdag 13 november tot en met 20 november in Theater Ludens.

Dinsdag 13 november:  Lunchconcert met Ketevan Sharumashvili. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,00. De Georgische Ketevan Sharumashvili heeft zich onlangs in Nederland gevestigd en is hard op weg om ons land met haar betoverende klanken te veroveren. Naast haar virtuositeit wordt de charismatische pianiste vooral geroemd door de enorme diepgang die zij in haar spel weet te leggen. Haar fijngevoeligheid is indrukwekkend en kalmeert de ziel. Opvallend is dat Ketevan pas op twaalfjarige leeftijd met haar pianostudie begon, en al op haar veertiende het Rubinstein Concours in Parijs wist te winnen. Later zou ze nog in vier landen studeren en ging ze meer prijzen winnen op internationale competities. Ook volgde zij masterclasses bij wereldpianisten als Boris Berman en Tamás Vásáry. Ketevan heeft voor het lunchconcert een uiterst aantrekkelijk programma samengesteld. Alle facetten van haar meesterschap komen aan bod in de uitdagende en afwisselende stukken van onder andere Bach, Liszt, Ginastera en Piazolla.

Vrijdag 16 november: Cabaret / Sjaak Bral / Vaarwel 2018. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00. Wat een jaar. De Nederlander wordt geteisterd. Door een maalstroom van nieuws, echt of onecht. Door een instabiel levensgevoel waarbij dat van de Groningers verbleekt. De wereld is in rep – maar wie neemt het roer? Sjaak Bral is de enige cabaretier die al eenentwintig jaar in z’n eentje een oudejaarsconference naar de theaters brengt. Non-stop. Altijd actueel. Vlammend en vertederend. Met bravoure en humor. Ook het jaar 2018 wordt vakkundig gefileerd en, overgoten met de gulle lach, opgediend. Al was uw jaar nog zo waardeloos – u maakt het tóch nog goed met de oudejaarsconference van Sjaak Bral.

Zaterdag 17 november: Concert / Marcel de Groot / Door. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00. In 2016 betrad Marcel de Groot de podia met de voorstelling #HELD. Over een man die, jagend op vonkjes, tot het besef komt dat het thuis is waar het vuur brandt. Het programma werd lovend ontvangen en met zijn lied Woordenman sleepte hij zelfs een nominatie voor de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht. Een reprise kon dus niet uitblijven. Of beter gezegd: geen reprise zou een belediging zijn naar de zalen en het publiek. Dit seizoen is Marcel de Groot er weer, nu met DOOR. De held heeft zijn leven op de rit. Die hobbel op de weg? Dat was een beer, niet gezien. Nieuwe liedjes, oudere liedjes, stokoude liedjes, een verhaal, enkele anekdotes. Marcel de Groot zal het allemaal even charmant weten te brengen met koele humor en die donkerbruine stem. Lichtvoetig (ja echt), indringend (uiteraard) en immer oprecht (eerlijk waar). Ditmaal samen met bassist Bart de Ruiter (Bart speelde met o.a. Fay Lovsky, Ellen ten Damme, Freek de Jonge, B-Movie Orchestra en Concordia met Huub van der Lubbe…)

Zondag 18 november: Jeugdvoorstelling toneel 3+ / Wie Walvis / Waar de wind woont. Aanvangstijd: 11.00 uur. Toegangsprijs: € 9,50. Een poëtische familievoorstelling over de kracht van de verbeelding en de zoektocht naar geborgenheid. Met muziek geïnspireerd op flamenco en fado. Een jongen is helemaal alleen. Alles en iedereen is weg en het enige dat klinkt is de wind. De jongen wil helemaal niets met de wind te maken hebben. De wind heeft immers alles kapot gemaakt. Hij besluit de wind te gaan vangen en op te sluiten maar dat is helemaal niet gemakkelijk! Hoe vang je wind? En hoe laat je wind ophouden met lawaai maken? Langzaam leert de jongen meer en meer over de wind en ziet dat de wind ook heel handig en zelfs grappig is. Hij zal de wind moeten gaan gebruiken om op een betere plek te kunnen komen. Maar om zich te laten meewaaien door de wind moet hij alles loslaten, en of hij dat durft…

Dinsdag 20 november: Matinee / Cinema + / Coco (VS 2017). Aanvangstijd: 13.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Animatie van Lee Unkrich. Met o.a. Anthony Gonzalez, Gael García Bernal, Benjamin Bratt en Renee Victor. De betovergrootvader van Miguel liet ooit zijn gezin in de steek om mariachizanger te worden. Sindsdien is muziek in de familie verboden. Maar Miguel is vastberaden ook muzikant te worden, al moet hij ervoor afreizen naar het land van de doden om de zegen van zijn betovergrootvader te ontvangen. Pixarfilm rond Mexicaanse feestdag Día de Muertos is een visueel festijn, vol kleur en grandioze decors. Sommige vondsten werken beter dan andere, maar het verhaal is origineel en de climax, met ouderwetse familie-is-belangrijk-boodschap, onweerstaanbaar aandoenlijk.

Dinsdag 20 november: Cinema + / Don’t die in Liverpool. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Drama van Paul McGuigan. Met o.a. Annette Bening, Jamie Bell, Vanessa Redgrave en Julie Walters. Romantisch drama gebaseerd op de herinneringen van de Brit Peter Turner aan de korte maar hevige relatie die hij eind jaren zeventig had met de veel oudere Amerikaanse filmster Gloria Grahame. Soepele verfilming van Turners gelijknamige boek door de Schot McGuigan, die eerder vooral opviel met misdaadfilms als Lucky Number Slevin (2006). Met sterke hoofdrollen van Bening en Bell, die duidelijk chemie hebben. Grahame zelf is aan het eind van de film ook nog te zien, in een hilarisch archieffilmpje waarin ze de Oscar komt ophalen voor haar bijrol in The Bad and the Beautiful (1952).

U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nlDe kassa is geopend van donderdag t/m zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68. (Foto Bral: Ministerie van Beeld) 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter