Museum Swaensteyn in Voorburg biedt vanaf 15 maart een nieuwe tentoonstelling: ‘Een stil geluk – Gerke Henkes, het Hollandse interieurstuk in de 19de eeuw’.

Gerke Henkes was een meester in het schilderen van het Hollandse interieurstuk. Waar veel van zijn tijdgenoten uit de Haagse School een voorliefde toonden voor het landschap, daar koos Henkes bij voorkeur voor interieurs met een of enkele figuren. De genrevoorstellingen zijn altijd met veel genegenheid weergegeven. Het zijn verstilde momentopnames met oudere dames, deftige heren of spelende kinderen. Het best is de kunstenaar in die voorstellingen waarin hij het huiselijk geluk vereeuwigt.

Uit zijn  omvangrijke oeuvre is nu voor het eerst een ruime selectie te zien. De schilderijen, aquarellen, tekeningen en het poppenhuis zijn afkomstig uit particuliere collecties in Nederland en Engeland en waren niet eerder voor het publiek te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, gewijd aan Gerke Henkes. De tentoonstelling is te zien van 16 maart tot en met 8 juni 2019. De officiële opening is op vrijdag 15 maart om 16.00 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter