Haaglanden Medisch Centrum is het eerste ziekenhuis in de regio Den Haag dat gebruik maakt van een nieuwe pacemakertechniek. Cardiologen dr. Anouk van Alem en dr. Heidi Peeters voerden de ingewikkelde operatie onlangs voor het eerst succesvol uit. Zij zijn de eerste vrouwelijke cardiologen van Nederland die deze ‘His-bundel pacing techniek’ hebben toegepast. Door deze nieuwe techniek daalt bij patiënten de kans op hartfalen, nadat zij een pacemaker hebben gekregen.

,,Het is een complexe procedure, waarbij een pacemakerdraad op de zogeheten bundel van His wordt geplaatst in plaats van in de rechterhartkamer. De bundel van His is een bundel zenuwcellen, waaruit de twee zenuwbanen ontspringen die de elektrische prikkels naar de hartkamers sturen’, aldus Van Alem: ‘Door de pacemakerdraad precies op deze plek vast te schroeven, en zo de bundel van His te stimuleren, blijft de elektrische impuls over de normale zenuwbanen van het hart lopen, precies zoals bij een normale hartslag. De rechter- en linkerhartkamer knijpen dan tegelijk samen.”

Peeters vult aan: ,,Bij een standaard pacemaker, met een draad in de rechter hartkamer, is er stimulatie van het hart via een onnatuurlijke weg, namelijk door prikkeling van de hartspiercellen en niet door stimulatie van de zenuwbanen. De elektrische prikkel gaat daardoor langzamer door de hartkamers dan normaal en de rechterkamer trekt daarbij eerder samen dan de linkerkamer. Het hart knijpt dus niet meer synchroon samen. Bij een deel van de patiënten met een gewone pacemaker, zo tussen de 20 en 25%, kan dit in de loop van de tijd leiden tot achteruitgang van de pompfunctie van het hart, met eventueel hartfalen als gevolg.”

In 80 á 90% van de gevallen blijkt deze nieuwe techniek succesvol. Toch wordt deze techniek nog niet veel toegepast, omdat het zeer moeilijk is om een pacemakerdraad precies op de bundel van His te schroeven. In enkele gevallen lukt het niet om de bundel van His te stimuleren, bijvoorbeeld als deze te diep verscholen ligt in het hartspierweefsel.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter