Nieuws
Groentip: Gehakkelde Aurelia in park Vreugd & Rust

Een verse Groentip van Stadsbeheer: ,,Brandnetels zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Toch laten wij regelmatig brandnetels staan. Sterker nog, we koesteren plekken in onze parken waar brandnetels voorkomen. Brandnetels zijn waardplanten voor wel vier verschillende soorten vlinders. In park Vreugd & Rust kwamen we de Gehakkelde Aurelia tegen deze vlinder snoept als rups van de brandnetels in ons park en legt als volwassen vlinder haar eitjes op de plant. Niet overal laten we de brandnetel gedijen, vlak langs een wandelpad maaien we ze kort. Maar op vochtige half beschaduwde plekken zijn we er zuinig op want daar voltrekt zich jaarlijks het wonder van rups naar vlinder.
Nu vliegt de Gehakkelde Aurelia in park Vreugd & Rust. Je kunt de vlinders tegenkomen op luwe, zonnige en vochtige plekken in de buurt van struiken. Daar bezet het mannetje van deze soort een territorium en verdedigt dit met zijn leven. Hij verjaagt indringers door deze te achtervolgen in een spiraalsgewijze vlucht.”