Tijd voor jazz! Vanaf vandaag vindt u een nieuwe maandelijkse rubriek op Vlietnieuws.nl. Hiervoor tekent Paul Beijerling, inderdaad de man achter vele jazz-evenementen. Hij gaat in op de lokale jazz-historie.

(Door Paul Beijerling)

,,Dit jaar is alweer de vijfde succesvolle editie van Voorburg Jazz Culinair achter de rug. Dat ik in de media wordt genoemd als Voorburgse jazzkenner bij uitstek vind ik zelf wat overdreven. Dat ik een liefhebber ben kan ik niet ontkennen. Als je op twaalfjarige leeftijd je eerste jazzalbum aanschaft dan zegt dat genoeg denk ik.

In mijn jongere jaren ontmoette ik een aantal Voorburgers die ook niet ‘vies waren’ van jazz. Arie van Breda. Destijds werkzaam in Voorburg bij de Gemeentelijke dienst Cultuur en Recreatie (GDCR) en heel actief bij de Haagse Jazzclub en later -eind jaren 70- presentator bij het North Sea Jazzfestival. In 2002 verscheen van zijn hand 100 jaar Jazz in Den Haag waarin, hoewel niet in Den Haag, ook het Voorburgse Theater de Tobbe wordt genoemd.

Wouter van Gool (zie foto) een veelzijdig illustere Voorburger, woonde in de Laan van Heldenburg. Hij was liefhebber van jonge klare, fotograaf, actief binnen de Haagse Jazzclub, heel lang muziekrecensent en kroniekschrijver voor de Haagse Courant en hij werkte nauw samen met Frits Hoogewerf van de Voorburgse Courant. Vanaf 1946 was hij al met Peter Schilperoort betrokken bij de Dutch Swing College Band.

Peter van Es. Uitbater van toen nog café Barbaars (nu Eigenwijz) waar zowel pop als jazzoptredens plaatsvonden. De verhalen over optredens daar van Hans Vermeulen en Anita Meijer zijn alom bekend, maar dat daar ook jazz werd gespeeld minder. Dat is ook de plek waar ik in Voorburg voor het eerst live jazz mocht beleven. Ik werd daarvoor uitgenodigd door acteur en ook Voorburger Frans Kokshoorn, woonachtig op de Nicolaas Beetslaan. Kende hem van de televisieseries Floris en Tot de dood ons scheidt, een biertje bij café de Twee Sneetjes (nu Barquichon) maar wist niet dat hij ook van jazz hield. Zal ook nooit vergeten wie daar toen optraden.

Gitarist Joop Scholten (zie foto), Fender Rhodes gigant Rob Franken (zie foto), Drummer Lex Cohen en bassist Alfred Smid. Dat was mijn eerste live jazz-ervaring en er zouden er nog vele volgen. Wordt dus vervolgd.”

(Op de foto’s Joop Scholten, Rob Franken en Wouter van Gool)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter