Nieuws
Groentip: Nu ook recept van Stadsbeheer

Stadsbeheer meldt in deze Groentip: ,,Harig en Kaal Knopkruid zijn hun intocht in Europa begonnen in de 18de eeuw. Ze zijn verzameld door botanisten in Midden- en Zuid-Amerika en vervolgens meegenomen naar verschillende botanische tuinen in Europa. Vanuit de botanische tuinen hebben ze hun weg gebaand naar andere oorden. Ze hebben leuke kleine Madeliefachtige bloemetjes. Je kunt ze makkelijk herkennen door de vijf witte lintbloemen die drie tanden hebben. Kijk maar eens goed naar de foto. Knopkruid wordt in Nederland vaak weggezet onder ‘onkruid’ maar onkruid bestaat niet het zijn eerder planten die wijzelf ongewenst vinden omdat we graag een strakke tuin zien. Wat veel mensen niet weten is dat je zowel Harig- als Kaal Knopkruid kunt eten. In Zuid-Amerika wordt knopkruid algemeen in de keuken gebruikt. In Colombia maken ze soep: Ajiaco dit is een maaltijdsoep van drie soorten aardappelen, kip, erwten, mais en knopkruid.

Recept van de vegetarische variatie.
Ingrediënten:
Olijfolie/zonnebloemolie
2 rode uien, gesnipperd
4 aardappelen, geschild en in stukjes gesneden.
2 groente bouillonblokjes
1 flinke bos knopkruid (200 à 300 gram), gewassen, dikke stelen verwijderd en in stukjes gehakt.
1 hand verse groene erwten of tuinbonen.
1 suikermais (300 gr) of mais van verse kolven.
2 tl gerookte paprikapoeder.
1 snufje gedroogde Spaanse rode peper of een verse groene in stukjes gehakt
2 laurierblaadjes.
1 el gedroogde oregano of handje verse blaadjes.
Zeezout/ zwarte peper
1 Avocado
4 eetlepels Crème fraîche

Doe een scheutje olijfolie of zonnebloemolie in een grote soeppan en fruit de ui hierin. Voeg de aardappel toe met de Spaanse peper. Laat even meebakken. Voeg 2 liter water toe met de groentebouillonblokjes. Voeg de mais, erwten/bonen, de helft van het knopkruid, laurier en oregano toe en laat 30 minuten sudderen. Voeg de laatste 10 minuten de andere helft van het knopkruid toe. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep grof met een staafmixer. Voeg zout/peper naar smaak toe. Leg een paar plakjes avocado (1/4 avocado) in een kom, schenk de soep erover en serveer met een lepel Crème fraîche. Eet smakelijk!”