Nieuws
Financiële band gemeente met Schouten Bouw

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft binnen de bouwplannen voor het Damcentrum in Leidschendam, een financiële band met Schouten Bouw, het in problemen geraakte bouwbedrijf uit Leidschendam. De gemeente staat garant voor een lening van nu nog bijna 27 miljoen euro die is aangegaan om de bouw te realiseren.

Voor de bouw in het Damcentrum zetten de gemeente en Ontwikkelingscombinatie Schouten & de Jong Bouwfonds (SJB) eind 2004 samen de V.O.F. Leidschendam-Centrum op. Een gezamenlijke onderneming waarin beide partijen een belang van 50 procent hebben. V.O.F. staat voor vennootschap onder firma: een gezamenlijke onderneming van twee of meer personen. Een V.O.F. komt vaak voor bij grote bouwprojecten.

Er werd destijds een lening afgesloten met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Daarbij staat de gemeente garant voor de terugbetaling ervan. Mocht Schouten Bouw niet meer aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen, dan zal de gemeente daarvoor moeten opdraaien.

Bij de bouw in het Damcentrum werd afgesproken dat SJB gronden van de gemeente voor een bepaalde prijs en volgens een bepaald ritme zou afnemen. De laatste stukken grond zouden dit jaar door SJB aangekocht worden. Ze hebben een gezamenlijke waarde van 4,4 miljoen euro.

SJB moet nog drie bouwprojecten in het Damcentrum doen: Rijnlandstraat Noord (tien woningen en 25 appartementen), Schoorlaan (22 woningen) en Leytsche Hof (Landscheidingstraat, 100 woningen).

Het bouwplan voor Leytsche Hof werd eerder dit jaar weer ingetrokken door SJB. Wat Rijnlandstraat Noord betreft is de gemeente in onderhandeling met SJB over de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Kosten 2,7 miljoen euro.

De gemeenteraad heeft geen inzicht in de financiën van V.O.F. Damcentrum. De V.O.F. publiceert ook geen jaarrekeningen. Formeel zou de V.O.F.eind 2020 de boeken sluiten.