Ludens
Vol programma Theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens voor de komende tijd. Kaarten zijn te koop aan de kassa, of via de website.

Donderdag 17 oktober: Lunchconcert / Josje Goudswaard / The Wanderings of Donna Verdell; Aanvangstijd: 12.30 uur; Toegangsprijs: € 8,00. Gedurende haar frequente dwalingen door de natuur deed componiste en pianiste Josje Goudswaard inspiratie op voor haar concertprogramma ‘The Wanderings of Donna Verdell’. Evenals de natuur, die altijd blijft verrassen, is de door Josje onder pseudoniem Donna Verdell gecomponeerde muziek een schakering van muzikale kleuren, in het langzame gelijkend op sferen die men ook wel treft bij Einaudi en Satie, en in de snellere composities doet de muziek wel wat denken aan Yan Tiersen en Debussy.

De muziek van Donna Verdell werd in eerste instantie gecomponeerd voor de leerlingen van Josje; de pseudoniem was bedoelt voor een eerlijke mening over de stukken. Tot haar grote vreugde waren haar leerlingen erg enthousiast over de stukken, en zo ook muziekuitgeverij Broekmans & van Poppel; de eerste werken werden, gebundeld in het pianoboek ‘Songs of Seasons’, in september 2014 uitgegeven in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Engeland en Australië. Besloten werd om haar alter ego Donna Verdell aan te houden, want die paste eigenlijk heel mooi bij de muziek. Nu, vijf jaar later, zijn er al vier piano solo boeken, een harpboek en een werk voor 8-handig piano van Donna Verdell bij de uitgeverij verschenen.

Donderdag 17 oktober: Local heroes / Talentenloods; Aanvangstijd: 19.30 uur; Toegangsprijs: € 5,50 (gratis, tot 21 jaar). Het Open Podium 12-21 is voor de jeugd. Jongeren kunnen hun talenten voor het voetlicht brengen op een breed gebied van muziek, dans, theater, schrijven, tekenen, sport, multimedia tot techniek. Er zijn vijf Open Podiumavonden, waarvan vier voor jeugd van 12-21 jaar en de laatste voor leerlingen van groep 8 basisschool als start-up.

Iedere avond worden Two Talents gekozen door een jury, die mogen optreden tijdens de Slotavond in Theater Ludens. Daarna kan iedereen die heeft opgetreden bij Talentenloods deelnemen aan de Buitenpodia. Talentenloods houdt geen talentenjacht, maar ondersteunt en stimuleert talent. Verschillende jongeren komen terug om nieuw werk te laten horen. Talentenloods wil ook een werkplaats voor jongeren zijn. Zo is er ook plaats voor gastpresentatoren, assistentie bij techniek, foto en film, pr en scouting. Het is de plek om met je talent aan de slag te gaan in Leidschendam-Voorburg.

Vrijdag 18 oktober: Cabaret / Jochem Nooyen / Privacy; Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 17,00. In de illusieshow Privacy verwondert brein-jongleur en acteur Jochem Nooyen je met miraculeuze begoochelingen. Hij leest je gedachten en achterhaalt schijnbaar moeiteloos wat je dacht te kunnen verbergen. Kan hij zijn eigen geheimen bewaren? Is privacy een illusie? Sinterklaas kent je verlangens, Facebook weet wanneer je je relatie gaat verbreken en sommige supermarkten hebben eerder door dan jij dat je in verwachting bent. “Als je graag wilt dat iets geheim blijft, dan kun je maar beter helemaal geen gebruik maken van internet”, zei nota bene voormalig Google-CEO Eric Schmidt.

Zaterdag 19 oktober: Cabaret / Kasper van der Laan / 1 Kilo (try-out); Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 16,50. Absurd, onvoorspelbaar, ontwapenend, hilarisch en hét Comedytalent van 2019 volgens de Volkskrant. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn en doen we de dingen zoals we ze doen? Kasper van der Laan legt het u graag uit in zijn debuutvoorstelling 1 Kilo. Hij is absurd, onvoorspelbaar en ongekend grappig. Maak kennis met Kasper en zijn unieke kijk op onze leefwereld. Kasper werd door de Volkskrant verkozen tot hét comedytalent van 2019, hij was de publiekswinnaar van het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2018, en is lid van Comedytrain.

DE BETOVERING

In de herfstvakantie, van maandag 21 oktober t/m vrijdag 25 oktober, staat Theater Ludens in het teken van ‘de Betovering’, een internationaal kunstfestival voor de jeugd. Er zijn dagelijks voorstellingen en ook worden er workshops gegeven, geënt op de voorstellingen. De workshop vangt iedere dag aan om 12.00 uur. Voor het volgen van de workshop moet apart een ticket worden gekocht à € 7.00.De workshop is toegespitst op, en prima te combineren met één van de voorstellingen van ‘de Betovering’.

Maandag 21 oktober: Jeugdvoorstelling 3+ / Poppentheater Koekla / Masha en de beer; Aanvangstijd: 11.00 uur en 14.00 uur; Toegangsprijs: € 7,00. Masha is een vrolijk en kwiek meisje dat zich graag overal mee bemoeit. Haar beste vriend is… een beer! Een grote bruine beer die het circus is ontvlucht en in het bos is komen wonen. Hij vindt het daar lekker rustig, maar soms is hij ook wel erg eenzaam. Komt dat even goed uit: Masha kan wel een speelkameraad gebruiken. Samen beleven ze veel spannende avonturen in het bos! De allernieuwste peuter- en kleutervoorstelling van Poppentheater Koekla over de vriendschap tussen een meisje en een grote, sterke beer is gebaseerd op een geliefd Russisch sprookje. Met prachtige poppen en wondermooie muziek belooft het een feest voor jong en oud te worden.

Dinsdag 22 oktober: Jeugdvoorstelling 4+ / Theatergroep Locals / Baas in het bos; Aanvangstijd: 11.00 uur en 14.00 uur; Toegangsprijs: € 7,00. Theatergroep Locals maakt van de beroemde fabels van Aesopus een vertelvoorstelling voor de hele familie vanaf vier jaar. Over vos en over haas. Over het haasje zijn en wie de baas. Over grote bekken, snavels dicht en rondvliegende veren. Maar vooral over de ander een lesje leren. In verschillende verhalen maakt het publiek kennis met alle dieren die in het bos wonen. Maar wanneer de verhalen door elkaar beginnen te lopen, raken de vertellers zelf het einde zoek. Hun streken worden sluwer en ze beginnen naar elkaar te grommen.Zouden ze echt gaan krabben en bijten?

Woensdag 23 oktober: Jeugdvoorstelling 6+ / Theatergroep KOETERWAALS / Mees maakt iets supermoois; Aanvangstijd: 11.00 en 14.00 uur; Toegangsprijs: € 7,00. Iets super moois, iets super bijzonders, iets wat niemand ooit heeft gezien! Een muzikale voorstelling over creativiteit, gedachtes en heel veel mooie dingen! Mees is een maker, een verzinner, misschien wel een kunstenaar. Mees is tien jaar en ze heeft best een bijzonder hoofd vindt ze zelf. Ze kan alles verzinnen wat ze maar wil! Mees wil iets bijzonders maken, iets super origineels, iets wat nog nooit iemand heeft gezien. Maar wat als plots je gedachten door elkaar lopen? Als iedereen naar je kijkt en je het allermooiste, het allerbeste, het meest originele moet laten zien? Wat als alle ogen op jou gericht zijn en je moet laten zien wat niemand ooit zag? Ze besluit een kijkje in haar hoofd te nemen om te zien hoe het daar eigenlijk werkt. Eenmaal in haar eigen hoofd belandt ze samen met de bewoners van haar hoofd in een theatrale kettingreactie. Ze zijn niet meer te stoppen, er valt zoveel te ontdekken! Mees probeert. Ze valt maar staat ook weer op. Ze ziet het even niet meer zitten maar gaat toch weer door. Maar wanneer begint Mees nu eindelijk echt? ‘Mees maakt iets supermoois’ is een muziektheatervoorstelling voor kinderen in groep 4 t/m 7 vol verrassende wendingen, muzikale vondsten en theatrale grappen. Theatergroep Koeterwaals is zelf ook altijd op zoek naar creativiteit en maakt een voorstelling die super origineel is en die nog nooit iemand heeft gezien.

Donderdag 24 oktober: Jeugdvoorstelling 8+ / Theater Wei en Theater Gnaffel / Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt; Aanvangstijd: 11.00 uur; Toegangsprijs: € 7,00. Theater WEI brengt samen met Theater Gnaffel een ode aan de twijfel in haar bewerking van Guus Kuijers’ ‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’. Een fantasievol maar actueel muzikaal circus boordevol poppen voor iedereen vanaf 8 jaar. De ouders van Mieke zijn al een tijdje dood. Daar heeft ze dus geen last meer van. Ze wonen in een kist in de achtertuin. Aan de overkant van de straat wonen Meneer en Mevrouw T, waar Mieke vaak langsgaat om thee te drinken. Van hen leert ze dat kerstmis betekent dat je moet huilen, dat je van lezen dom wordt en dat bejaarden gestreken moeten worden om de kreukels uit hun huid te krijgen. Mieke begrijpt er niets van. Waarom is dat zo? En wie hebben dat met elkaar afgesproken? Mieke belandt in de ene absurde situatie na de andere, maar de wereld om haar heen is het over één ding roerend eens: Meisje Mieke is gek.

‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’ is een voorstelling over een wereld die voor iedereen zo vanzelfsprekend is, maar waarbij meisje Mieke zich durft af te vragen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Want wie is er nou eigenlijk gek? En wat is normaal?

Vrijdag 25 oktober: Jeugdvoorstelling 6+ / Jansen en de Boer / Flat; Aanvangstijd: 11.00 uur; Toegangsprijs: € 7,00. Een hedendaags muzikaal sprookje over hoe eenzaamheid in tweezaamheid kan veranderen, ook als je bijna honderd bent. Willem woont in de Wegflat aan de Flatweg. Een flat waar alleen ouderen wonen, waar iedere dag gelijk is aan de dag ervoor of de dag die nog moet komen. Willem moppert heel erg veel. Wat moet hij anders doen de hele dag? Als alles altijd hetzelfde is, ga je vanzelf heel veel mopperen. Wanneer de kamer naast de zijne vrijkomt en er een nieuwe buurvrouw in de Wegflat komt wonen, verandert alles. Plots wil hij niet meer mopperen! Plots kan hij weer lachen. Met de buurvrouw wordt er zelfs heel veel gelachen! Met de buurvrouw wil hij wel dansen, zingen en heeft hij weer zin in alles. Maar het geluk lijkt van korte duur wanneer het samenzijn van de ouderen wordt bedreigd door een naderende verhuizing. Dat kan Willem niet zomaar over z’n kant laten gaan! Toch?

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter