Nieuws
Celainy Obispo werkt hard aan vervolg verpletterend debuut

Zelden zal een debutant in de Eredivisie direct zo’n verpletterende indruk hebben gemaakt als Celainy Obispo vorig seizoen voor ADO Den Haag Vrouwen. Koud in het veld gekomen als invalster ging zij direct vol een duel aan. Na een lange blessurebehandeling moest haar tegenstander van FC Twente strompelend het veld verlaten.

Als meisje uit Rotterdam-Zuid speelde Celainy Obispo vanaf haar vijfde twaalf jaar tussen de jongens bij sv DRL, in de regel op haar huidige stek van linksback. ,,Ik ben samen met mijn twee jaar oudere zus Najady bij DRL terecht gekomen omdat mijn moeder er op weg naar haar werk toevallig langs reed.” Speelde haar zus steeds in een hogere leeftijdsklasse, in de B-junioren waren zij één seizoen ploeggenoten. ,,Mijn zus had toen een jaar dispensatie gevraagd vóór de overgang naar de A-junioren. Spelen in hetzelfde team was heel apart, Vroeger hadden wij altijd ruzie, mede omdat zij ook verdediger is. Maar nu was het wel gezellig, kleedden wij ons apart van de jongens ook samen om.”

Als tweedejaars C-junior kwam Celainy één seizoen uit voor IJVV De Zwervers. ,,Dat speelde toen in de Hoofdklasse en DRL in de Tweede Klasse. Een jongen uit mijn klas die daar speelde vroeg mij het er eens te proberen en ik sta altijd open voor nieuwe dingen.” Celainy had er een topseizoen, maar keerde als B-junior toch terug bij DRL. ,,Omdat hun B-junioren ook op een hoog niveau speelden, vroeg ik mij af of dat niet net iets teveel van het goede zou zijn. En bovendien zat DRL nog altijd in mijn hart.”

De mogelijkheid van een overstap naar ADO Den Haag Vrouwen kwam voor Celainy in beeld toen zij drie jaar terug met andere talenten ging spelen en trainen in het zogenoemde schaduwteam. Voor Celainy was dat een nieuwe leuke ervaring, maar zij kreeg er ook te horen dat zij nog stappen moest zetten om in aanmerking te komen voor het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen. ,,Ik had moeite met mijn gewicht. Gedeeltelijk is dat aanleg, maar ik was als speler van DRL ook niet bewust bezig met voeding.” In de wetenschap dat zij gewicht kwijt moest raken, ging Celainy vanaf eind 2017 intensief aan de slag. ,,Dat was zowel fysiek als mentaal zwaar, maar ik wist waar ik naartoe wilde.” Binnen een half jaar raakte zij 20 kilo kwijt en dwong zo ook de overstap naar het beloftenteam af.

Gewend aan spelen tussen de jongens was uitkomen voor het beloftenteam voor Celainy weer iets nieuws. ,,Waar ik erg aan moest wennen, was het gepraat in de kleedkamer. Dat heb je met jongens helemaal niet en ik begreep soms ook niet waar meiden zich druk over maakten.” Op het veld was het nieuw dat Celainy nu niet steeds met fysiek sterkere en snellere tegenstanders te maken had. ,,Bij de beloften was ik zelf een van de fysiek sterkeren. Dat betekende dat ik mijn eigen kwaliteiten anders moest gaan gebruiken.”

Met haar prestaties bij de beloften dwong Celainy haar debuut voor de hoofdmacht af. Haar eerste optreden in de Eredivisie leverde direct een verpletterend duel op. ,,Ik weet het nog precies”, staat de gedenkwaardige botsing met een speler van FC Twente nog op haar netvlies gebrand. Van boze opzet was geen sprake. “Ik ga nooit een duel in met de intentie om de tegenstander pijn te doen.” In totaal bracht Celainy het in haar eerste seizoen tot drie invalbeurten voor het eerste elftal. ,,Waar ik vooral aan moest wennen, was het hogere tempo. In de Eredivisie gaat alles sneller dan bij de beloften. Daardoor was ik in die wedstrijden ook veel sneller moe.”

Na haar promotie naar de A-selectie dit seizoen duurde het enige tijd voor Celainy voor het eerst in de basis begon. ,,Omdat de overgang van de beloften een hele stap is, moest ik eerst mijn conditie opbouwen. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk spelen, maar je moet ook niet teveel willen. Ik merk dat ik het nu langer kan volhouden.” In de laatste wedstrijd tegen Heerenveen maakte Celainy voor het eerst de 90 minuten vol. Het resultaat van de wedstrijd (1-2) gaf minder reden tot tevredenheid. ,,Dat wij die wedstrijd hebben verloren, is eeuwig zonde. In de eerste helft waren wij dominant en hadden genoeg mogelijkheden voor meer dan één doelpunt. Maar in de  tweede helft sloeg in twee minuten de hele wedstrijd om en kwamen wij er niet meer echt uit.”

Als speler die verdedigend haar mannetje staat, ziet Celainy de Braziliaanse linksback Marcelo als voetballend voorbeeld. ,,Ik vind hem verdedigend ook super sterk, maar de manier waarop hij mee aanvalt, is volgens mij de nieuwe manier van voetballen. Daar moet ik nog veel stappen in maken.” Celainy heeft al bewezen aanvallend van waarde te zijn als kopper bij hoekschoppen. ,,Toen ik bij de Dtjes speelde was ik nog een van de langere spelers, maar bij de B-junioren ging ik nooit meer mee naar voren, omdat andere spelers langer waren.” Bij de beloften kon Celainy zich wel weer als kopspecialist onderscheiden. ,,Dat komt ook omdat kunnen koppen niks te maken heeft met lengte, maar wel met timing en sprongkracht. Als je maar op het juiste moment omhoog gaat, maakt het niet uit hoe lang je bent.” Vanaf het einde van het vorige seizoen bewees Celainy dat al met een aantal doeltreffende kopstoten. ,,Daar heb ik ook in mijn vrije tijd speciaal op getraind met een neef die bij Sparta onder 19 speelt.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt aanstaande vrijdag 15 november PEC Zwolle in het Cars Jeans Stadion. Aftrap: 19.30 uur.  (Tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter