Ludens
Cabaret, film en muziek in Ludens

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 5 tot en met 13 december. U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nl. De kassa is geopend zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

Donderdag 5 december: Lunchconcert / Viktor Yuandong Mattson (piano) /werk van Coen Schenk en Chopin. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50. Mattsson is een begenadigd uitvoerder van het klassieke en vroeg-romantische pianorepertoire en is goed thuis in de pianomuziek uit het begin van de 20e eeuw. Daarnaast voert hij met regelmaat hedendaagse composities uit. Vanuit zijn interesse voor de historische uitvoeringspraktijk beschikt hij sinds kort over een fortepiano uit 1840. Componist Coen Schenk begon op negenjarige leeftijd met het spelen van een muziekinstrument en op dertien jarige leeftijd met componeren. Zijn werk onderzoekt het vermogen van muziek om uitdrukking te geven aan ideeën of gedachten. Muziek is een taal, maar omdat hierbij de letterlijke betekenis van woorden ontbreekt, zijn de onderwerpen die in muziek kunnen worden uitgedrukt anders dan bij gesproken taal.

Donderdag 5 december: Cinema + / Fanfare. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Toegangsprijs met bibliotheekpas: € 7,00. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Hans Kaart, Bernard Droog, Ineke Brinkman, Albert Mol en Andrea Domburg. In de aanloop naar een belangrijk concours krijgen de leden van een fanfare onderling ruzie en reizen gesplitst naar de muziekwedstrijd. Met verrassend effect. Eerste speelfilm van Haanstra (1916-1997), vooral bekend als fotograaf en documentairemaker (Glas, Bij de beesten af), die het scenario samen met Jan Blokker schreef. De lichtvoetige film met fraai zwart-wit camerawerk van Eduard van der Enden werd opgenomen in prachtig, waterrijk Giethoorn, dat prompt grote bekendheid verwierf. Deze Nederlandse klassieker, destijds een bioscoophit, werd genomineerd voor de Gouden Palm van Cannes.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Zie verder: www.theaterludens.nl

Vrijdag 6 december: Cabaret / AKF Finaletour / finalistentournee 2019. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 19,50. “Het Amsterdams Kleinkunst Festival is méér dan een wedstijd. Het is een talentontwikkelingstraject waarin jonge theatermakers met begeleiding van professionals in het vak kunnen doorgroeien,” aldus de jury van de AKF Sonneveldprijs. Na een uitgebreide voorselectie, workshops, masterclasses, een try-out tournee, de halve finales én de finale in een uitverkochte Kleine Komedie, won Rosa da Silva (begeleid door Remko Wind) de AKF Sonneveldprijs en de AKF Publieksprijs 2019. Naast Da Silva stond Meester Alex (begeleid door Lucas Thijs) in de zinderende finale. Tijdens de AKF Finalistentournee ziet u drie finalisten op één avond. Naast Rosa da Silva en Meester Alex zullen afwisselend Rikkert van Huisstede, Lisa Ostermann en EMMA optreden.

Rikkert van Huisstede met ‘Zou jij het zijn’ ‘Zou jij het zijn’ is een theaterprogramma waarin liedjes, gedichten en teksten elkaar intuïtief afwisselen, alsof alles ter plekke ontstaat. Rikkert leeft zijn leven als een kunstwerk en vertelt daarover op het toneel. Over de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, over verliefd worden op meer mensen, over verbinding maken door dicht bij jezelf te blijven. Dat is grappig filosofisch, liefdevol en confronterend, verfrissend en uniek. Rikkert is verliefd op zijn publiek en blijft zingen tot hij hun harten verovert.

Rosa da Silva met ‘Daar moet je heen’. Rosa da Silva uit Klazienaveen heeft als kind meegedaan aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Daar ontdekte ze voor het eerst dat er – door een goed opgebouwde grap van Henny – werd gelachen om haar afkomst. Inmiddels woont ze in Amsterdam en is haar Portugese vader na het overlijden van haar Drentse moeder teruggegaan naar zijn geboorteland. Daardoor stuit ze op de lang uitgestelde vraag ‘Waar hoor ík thuis?’

Rosa’s voorstelling ‘Daar moet je heen’ bestaat uit scènes die worden afgewisseld met zang en muziek, waarbij zij wordt begeleid door multi-instrumentalist Remko Wind. De fado over Klazienaveen is het startpunt van haar zoektocht naar wie ze zelf is, waarbij de eeuwige strijd tussen stad en provincie akelig herkenbaar is. Ze geeft je door haar personages een andere, schurende blik op de huidige maatschappij. Daarbij spaart ze niemand. Vooral zichzelf niet.

Meester Alex met ‘Ben ik in één keer die gast’. Meester Alex is die gast met een baard en een hoed. Maar hij is ook die gast die kan dansen, die graag ontbijt met chipskruimels uit zijn onderbroek, die gedichtjes schrijft, die kan zingen, en die moeiteloos een achterwaartse flikflak doet. Zo’n gast. Hij is bovendien zo’n gast die kan rappen, waarbij hij zich laat begeleiden door Lucas Thijs met gitaar en zang. In de voorstelling ‘Ben ik in één keer die gast’ heeft Alex het over de rollen die men in het leven aanneemt en de verwachtingen die daarbij horen. Hierin geeft hij op humoristische en soms verwarrende wijze een eigen kijk op dat wat men ‘ik’ noemt.

Woensdag 11 december: Film en lezing / Le temps qui passe, lezing door Stephan Sanders. Aanvangstijd: 19.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00. Vier avonden kunt u in Theater Ludens in Voorburg genieten van prachtige films rondom lhbti-thema’s. Iedere film is uitgekozen door een bekende gast uit de lhbti-wereld. Vanavond Stephan Sanders. Hij koos de film ‘Le temps qui reste’. Deze serie avonden is het resultaat van de lokale subsidietafel ‘Ruimte voor verschillen’.

Voorafgaand aan de film interviewt gastheer Roeland Drost Stephan Sanders. Uw inbreng in dit interview is welkom, stel uw vragen en deel uw mening of ervaringen rondom het thema van de avond. Aansluitend wordt de film vertoond. Na afloop verder in gesprek over de film? Dat kan in de gezellige foyer van het theater onder het genot van een drankje.

Stephan Sanders (Haarlem, 1961) is columnist, presentator, essayist en schrijver. Sanders studeerde filosofie en politieke wetenschappen en publiceert sinds 1982 in diverse dag- en weekbladen. waaronder de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Met Anil Ramdas (1958-2012) presenteerde Sanders het spraakmakende tv-programma ‘Het Blauwe licht’. Over zijn hechte vriendschap met Ramdas schreef Sanders de zowel liefdevolle als kritische memoire ‘Iets meer dan een seizoen’.

Stephan Sanders koos de film ‘Le temps qui reste’. Frankrijk 2005. Drama van François Ozon. Met o.a. Melvil Poupaud, Jeanne Moreau, Valeria Bruni Tedeschi, Daniel Duval en Marie Rivière. Hoe ga je om met het naderende einde? Laura (Moreau) wapent zich tegen de dood met potten vol vitaminepillen en een jeugdige levenshouding. Haar kleinzoon Romain heeft geen verdediging. Hij komt haar vertellen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft.

Vrijdag 13 december: Concert / Leonie Meijer / Perfect Solitude. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 20,00. Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels alweer vierde theaterprogramma ‘Perfect Solitude’ met fantastisch en nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn.

De zoektocht naar de essentie van muziek bracht Leonie de afgelopen jaren tot samenwerkingen met uiteenlopende musici en componisten uit verschillende muziekgenres. Echter, de drang om haar eigen muzikale authenticiteit te ontdekken werd steeds groter. Overtuigd van het feit dat de werkelijke drijfveren om te zingen en componeren diep van binnen geworteld zitten, besloot Meijer zich een periode terug te trekken en te bezinnen. Op zichzelf; thuis met gitaar, piano en opnameapparatuur. Muziek componeren met zo min mogelijk bemoeienis van de buitenwereld. Dit leidde tot een confrontatie met oorverdovende stilte, verrassende ontdekkingen en uiteindelijk een aantal prachtige nieuwe songs. Eén ding wordt duidelijk; als je écht bereid bent om even op jezelf teruggeworpen te worden, valt er een wereld van schoonheid te ontdekken.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter