Nieuws
Voor iedereen wat in Theater Ludens

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 23 tot en met 31 januari. U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nl. De kassa is geopend zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

Donderdag 23 januari: Cinema + / Frida , met inleiding door Anne Marie Boorsma (kunsthistorica); Aanvangstijd lezing: 14.30 uur, Aanvangstijd film: 15.30 uur. Toegangsprijs film met inleiding: € 12,00. Toegangsprijs film met inleiding met bibliotheekpas: € 11,00. Toegangsprijs film: € 8,00. Toegangsprijs film met bibliotheekpas: € 7,00. Frida (VS/Canada/Mexico 2002) Biografie van Julie Taymor. Met o.a. Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Ashley Judd en Antonio Banderas. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd Frida Kahlo (1907-1954) een echte ster-kunstenares. Ze was een excentrieke diva die door de feministen werd aanbeden vanwege haar enorme kracht, doorzettingsvermogen en vrijgevochtenheid. Als kind had ze polio gehad waardoor haar been en voet blijvend waren misvormd. Maar in 1925 kwam de grote ramp die haar leven zal gaan beheersen. Ze raakte zwaar gewond bij een busongeluk. Levenslangzal ze aan vreselijke pijnen lijden en moest ze meerdere operaties ondergaan. Ze raakte aan de drank, de drugs en de pijnstillers.

Haar kunst is haar redding geweest. De vermaarde kunstenaar van grote muurschilderingen Diego Rivera ontdekte haar en ze werden geliefden. Frida schilderde vooral intieme zelfportretten waarin ze haar pijn, hoop en liefde tot uiting bracht. Haar pijn was immens, haar hoop was het communistisch ideaal en haar liefde was turbulent en dramatisch. Ze trouwde met Diego, scheidde en trouwde opnieuw met Diego. De man die haar vanaf het begin ontrouw was. Maar ook Frida zal buitenechtelijke relaties krijgen, zowel met mannen als met vrouwen. Haar bekendste verovering was de uitgeweken communist Leon Trotsky. De voorman van het surrealisme, André Breton, ontdekte haar werk en zal een tentoonstelling organiseren in Parijs. Breton noemde haar werk surrealisme. Frida Kahlo was het daar niet mee eens. Voor haar was haar werk de realiteit.

Anne Marie Boorsma zal voorafgaand aan de vertoning van de film Frida Kahlo’s oeuvre bespreken aan de hand van vele voorbeelden.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Voor meer informatie: www.theaterludens.nl

Donderdag 23 januari: Cinema + / The Mule; Aanvangstijd: 20.00 uur; Toegangsprijs: € 8,00; Toegangsprijs met bibliotheekpas: € 7,00. The Mule (VS 2018). Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Bradley Cooper, Laurence Fishburne. Als een negentigjarige, prijswinnende dagleliekweker (Eastwood) met een onberispelijke staat van dienst door internetconcurrentie failliet gaat, rolt hij in een baantje als drugskoerier. Alles in deze misdaadkomedie-met-een-knipoog is cliché en belegen: van de houterige uitwerking tot de boerenslimheid van deze witte antiheld uit het Middenwesten, waar Mexicanen nog ‘bonenvreters’ heten, Afro-Amerikanen ‘negervolk’ en vrouwen hoer of madonna zijn. En toch is Eastwoods schalkse provocatie van de politiek correcte wind die door de VS waait vermakelijk als een stoute jongensdroom.

Vrijdag 24 januari: Cabaret / Lucky Fonz III /Buiten de Lijnen (try-out); Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 18,50. Lucky Fonz III is natuurlijk één van Nederlands meest geliefde zangers, bekend van hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Linde met een E’ en ‘App Me’, en tv-programma’s als DWDD, Pauw en De Slimste Mens. Maar het theaterpubliek heeft Lucky Fonz inmiddels ook op een andere manier leren kennen; als bijzondere theatermaker, met shows waarin hij cabaret, kleinkunst en unieke liedjes combineert tot een onvergelijkbaar geheel.

In 2020 keert Lucky Fonz eindelijk weer terug naar de theaters, met een geheel nieuwe show. In ‘Buiten de lijnen’ pakt Lucky Fonz de grote vragen aan, zoals ‘Wat is de zin van het leven?’ en ‘Waarom staat er die w in erwt?’ Naast de antwoorden brengt Lucky in ‘Buiten de lijnen’ wederom alle elementen die zijn shows zo origineel maken: mooie liedjes, aparte verhalen, humor, diepgang en -vooral- ontroering.

Zaterdag 25 januari : Concert / De Kift / BAL; Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 20,00. De Kift is een veelkoppige, poëtische fanfare-punkband vol tomeloze energie, intimiteit, weemoed en euforie. Al meer dan dertig jaar speelt dit bonte gezelschap van Zaanse bodem een mega mooie mix van magnetiserende muziek met een danige dosis gecontroleerde chaos, zowel op de plaat als op het podium. De liedteksten zijn Nederlandstalig en samengesteld uit de wereldliteratuur.

BAL is het elfde studio-album en vormt de basis voor deze allereerste (!) theatertournee. Trommelend en tetterend, schitterend en schetterend gaat De Kift de verwoede tand des tijds te lijf. Hiervoor pakt De Kift uit met een rijk arsenaal aan instrumenten: gitaren, drums, trompetten en trombones, deze keer uitgebreid met strijkers, percussie, saxofoon en nog veel meer! Voor de teksten is geput uit werken van onder andere Armando, Büchner, Baudelaire, Bulgakov, Sandburg, Lucebert, Thomas, Tzara, Kerouac, Schwab, Breton en Zjoekovski.

Zondag 26 januari: Jeugdvoorstelling / De vrienden van Matilde / Matilde en de geheimzinnige tonen (4-7 jr); Aanvangstijd: 14.00; Toegangsprijs: € 10,00. Matilda en de Geheimzinnige Tonen: Een spannend verhaal met mooie muziek en tekeningen, met z’n allen zingen en kleuren, voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Geheimzinnige tonen klinken door de nacht in oma’s huis. Waar komen die vandaan? En hoort Matilda het goed? Roepen ze haar? Actrice Marijke Beversluis vertelt het verhaal en studeert het meezingliedje in, begeleid door pianiste Ivana Alkovic, violiste Maria Paula Majoor en fluitiste Noor Kamerbeek. Kunstenaar Gerard de Bruyne illustreert met zijn magische pensee het verhaal, te zien op het filmdoek.Tot slot mag iedereen komen kleuren, mét muziek. De voorstelling is gebaseerd op het nieuwe prenten- en luisterboek ‘Matilda en de Geheimzinnige Tonen’ van fluitist en schrijfster Noor Kamerbeek, illustratrice José Vingerling en componist Dominy Clements. Na afloop van de voorstelling zijn boek en cd te koop.

Donderdag 30 januari: Lunchconcert / Strijktrio Europa / strijktrio’s Van Beethoven en Sibelius; Aanvangstijd: 12.30 uur; Toegangsprijs: € 8,50. Op 30 januari speelt het Strijktrio Europa weer een lunchconcert in Theater Ludens. Op het programma staat het eerste strijktrio van Ludwig van Beethoven en een wat onbekender, maar minstens zo indrukwekkend strijktrio van de Finse componist Jean Sibelius. De leden van het Strijktrio Europa kennen elkaar uit de verschillende beroepsorkesten van Nederland en komen regelmatig samen om kamermuziekconcerten te geven met het prachtige repertoire dat componisten voor het strijktrio geschreven hebben.

Vrijdag 31 januari: Concert / Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobal/ Tiempo loco – Dwaze tijd; Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 21,00. In onze westerse, stressvolle maatschappij moet alles snel. Morgen is vandaag alweer verleden tijd. In Afrika daarentegen zegt men: “Jullie hebben de horloges, wij hebben de tijd.” Mañana, mañana is heilig voor de Zuid-Amerikanen: “Laten we vandaag leven, morgen is er nog genoeg tijd om te rusten en belasting te betalen.” Muziek bewijst haar waarde in het hier en nu. Bandoneonist Carel Kraayenhof en pianist Juan Pablo Dobal voeren je mee door ruimte en tijd. Ervaar de vrijheid van een vogel die zorgeloos door de lucht vliegt over de uitgestrekte pampas tot de verre oceaan. Het duo schakelt soepel van chamamé en zamba naar tango’s en milonga’s. En mét humor, het handelsmerk van de mannen.