Activiteiten
De Kwispelroute in Museum Swaensteyn

In Museum Swaensteyn aan de Herenstraat in Voorburg zijn tot en met 22 maart aquarellen te zien van de Voorburgse aquarellist Jon Meibergen. Meibergen vindt zijn onderwerpen in de natuur. In zijn werk streeft hij ernaar om in kleur en toon de werking van licht en donker te verbeelden. Voor Meibergen is hierbij het volledige proces belangrijk; van het kiezen van het onderwerp tot aan de presentatie.

Voor de serie De Kwispelroute werd Meibergen geïnspireerd door zijn eigen hondenuitlaatroute aan de Tollenskade en de Aart van der Leeuwkade in Voorburg. Hier zijn door de gemeente Leidschendam-Voorburg speciale wandelpaden (kwispelroutes) aangelegd, waar honden los mogen lopen. Meibergen maakte op zijn route gedurende een jaar opnamen van mensen waarmee hij een ‘honden-uitlaat-relatie’ ontwikkelde.

De acht kunstwerken tonen de baasjes met hun honden. De bedrukte panelen laten telkens een uitvergroting van het centrale deel van de aquarel zien, waarin de tekst is opgenomen. Deze persoonlijke verhalen van de baasjes spelen een belangrijke rol in het werk.