Activiteiten
Erfgoeddag in teken van ‘Vrijheid aan de Vliet’

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. Men kan met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met het prachtige erfgoed. Ook kan men meevaren met de Ooievaart. Andere happening op 18 april is de Opening van het Watersportseizoen, die onder het bovengenoemde thema de Engelandvaarders nieuw leven in blaast.

Start- en eindpunt van de busrondritten is het Stationsplein in Voorburg. De halfuursdienst van de bussen begint 18 april om 12.00 uur en de laatste rit is om 15.30 uur. Die dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud die met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben. Onze molens, onze musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een programma.

Ook komen historische figuren naar Leidschendam-Voorburg. In Museum Swaensteyn komen mensen hun ervaringen delen. Oorlogs- en verzetsmonumenten hebben dit jaar extra betekenis. Naast feest, is het gedenken en bedenken dat dit nooit meer mag gebeuren. De dag is ook boeiend voor kinderen en jongeren: beseffen wat 75 jaar vrijheid betekent, waarom we dit vieren en hoe dit invloed heeft op hun toekomst. Op het programma staat onder meer een etalagespeurtocht in Leidschendam Centrum voor de jeugd in dit thema.

De Opening van het Watersportseizoen brengt De Engelandvaarders ‘tot leven’. Zij zijn in de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg verankerd. Bootjes die via de werf in Leidschendam waren geregeld, voeren destijds een hachelijke tocht naar Engeland. Engelandvaarder is de erenaam voor alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.