Activiteiten
Mooi lunchconcert, films en cabaret in Ludens

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 27 februari tot en met 6 maart. U kunt kaarten bestellen via de website www.theaterludens.nl. De kassa is geopend woensdag en zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en één uur voor aanvang van iedere voorstelling. Telefoon kassa: 387 11 68.

Donderdag 27 februari: Lunchconcert / Rodinia Trio. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50. Het Rodinia Trio is een harptrio bestaande uit Federico Altare (fluit), Bart Folkers (altviool) en Lisa de Bruycker (harp). Het trio is opgericht in september 2019 en speelde onder andere op de opening van het kamermuziekseizoen van Hogeschool voor de Kunsten Codarts. Ook werkte het trio mee aan een concert voor de Prix d’Harmonie, een kamermuziekconcours te Rotterdam.

Programma:Maurice Ravel (1875-1937) Sonatine en Trio (arr. Salzedo); Moderé Mouvement de Menuet, T héodore Dubois (1837-1924) Terzettino,  Claude Debussy (1862-1918) Suite Bergamasque (arr. Jean-Michel Damase), Prélude, Menuet Clair de lune, Passepied,  Claude Debussy (1862-1918) Pastorale, Tempo di Minuetto, Finale.

Het programma is puur Frans. Dit komt voornamelijk door het feit dat de harp erg populair was in Frankrijk in de zogenoemde fin du siècle periode (einde 19e eeuw/begin 20e eeuw). Het eerste werk is een aanpassing van een bekende Sonatine, gearrangeerd door Carlos Salzedo. Toen Ravel dit arrangement hoorde zei hij: “Maar waarom heb ik hier zelf niet aan gedacht…!”, getuigende van een goed arrangement van de hand van Salzedo. Daarnaast spelen wij het Terzettino van Théodore Dubois, een kort en sfeervol stuk. Dubois was in zijn tijd een figuur van veel aanzien, maar zijn muziek wordt tegenwoordig nog nauwelijks gespeeld. Als derde spelen wij de Suite Bergamasque van Claude Debussy, ook origineel een werk voor piano. Het deel Clair de Luneis verreweg het meest bekende deel. Claude Debussy kan worden gezien als de vader van het harptrio, zoals Haydn dat was voor het strijkkwartet. Zijn Sonate voor fluit, altviool en harp is zeer invloedrijk, en geldt als een van de belangrijkste stukken uit het repertoire. Met dit stuk inspireert Debussy componisten nog steeds te schrijven voor deze exotische samenstelling van instrumenten.

Donderdag 5 maart: Cinema + / Le grand bain/Sink or swim. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. Le grand bain/ Sink or Swim (België/Frankrijk 2018) Komedie van Gilles Lellouche.  Met o.a. Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade.De depressieve Bertrand (Amalric) vindt langzaam maar zeker plezier in het leven terug wanneer hij zich aansluit bij groepje mannelijke synchroonzwemmers. Ook de andere zwemmers hebben zo hun eigen problemen, maar schaamte over hun favoriete bezigheid is er niet een van. Prettige mix van sociale komedie en sportfilm (de heren gaan meedoen aan het WK) vol mannen van middelbare leeftijd in speedo’s. Plat en clichématig soms, maar ook energiek en in zijn beste momenten onweerstaanbaar. Grote hit in Frankrijk.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Voor meer informatie: www.theaterludens.nl

Donderdag 5 maart: Cinema + / Yesterday. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. Yesterday (Verenigd Koninkrijk 2019) Komedie van Danny Boyle. Met o.a. Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino, Ellise Chappell en Meera Syal. Het klinkt als een wat infantiele dagdroom van een mislukte muzikant: op een dag word je wakker en blijkt niemand The Beatles meer te kennen. Alleen jij herinnert je al hun hits, die je nu kunt gaan spelen als je eigen composities. In Yesterday overkomt het singer-songwriter Jack (Patel), die eerst zijn vrienden overrompelt (onder wie schattige love-interest James), daarna Ed Sheeran van de radio speelt en ten slotte de wereld verovert. Even mal als origineel concept van scenarist Richard Curtis (Notting Hill) levert geen briljante muzieksatire op, maar wel gewoon een leuke, vlotte, swingende romcom vol frisse acteurs.

Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet werken samen met het WOEJ. Hierdoor kan busvervoer naar de film worden geregeld. Voor meer informatie: www.theaterludens.nl

Vrijdag 6 maart: Cabaret / BNNVARA Leids Cabaret Festival / Finalistentour 2020. Aanvangstijd: 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,50. Ontdek de grote nieuwe namen van de Nederlandse cabaretwereld. Micha Wertheim, Erik van Muiswinkel, Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Wim Helsen en Tim Fransen, stonden allen in de finale van het Leids Cabaret Festival voordat ze doorbraken bij het grote publiek. Grote kans dus, dat je op deze avond zomaar eens de nieuwe grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt. Sinds 1978 is het BNNVARA Leids Cabaret Festival een vooraanstaand podium voor jong cabarettalent. Na het festival in de Leidse Schouwburg trekken de finalisten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival 2020 het land in met de Finalistentour waarin zij de finaleavond integraal over doen. Kom kijken en oordeel zelf!