Nieuws
Laatbloeier Jannette van Belen vindt draai bij ADO Den Haag Vrouwen

Op de vergeleken met anderen hoge leeftijd van 21 jaar maakte Jannette van Belen dit seizoen haar Eredivisiedebuut voor ADO Den Haag Vrouwen. Met haar nieuwe club deed de spits de afgelopen weken drie keer in niets onder voor Ajax.

Hoewel zij vorig seizoen met 15 goals een belangrijk aandeel had in de promotie van FC Rijnvogels naar de Topklasse, had Jannette van Belen gelet op haar leeftijd eigenlijk niet meer gerekend op een overstap naar een club in de Eredivisie. De kans om aan het einde van het seizoen op proef mee te trainen bij ADO Den Haag Vrouwen en zo een contract af te dwingen, liet zij echter niet liggen.

Geboren en getogen in Katwijk begon Jannette op haar zevende met voetballen bij Quick Boys. ,,Daar deden ze niet zoveel voor de meiden”, verklaart zij waarom zij na zes seizoenen overstapte naar FC Rijnvogels. Na een seizoen in de MB1 gevolgd door een jaar in de MA1 maakte zij met het eerste vrouwenteam in vijf jaar de opmars mee naar het hoogste amateurniveau. ,,Begonnen in de Tweede Klasse zijn we twee keer kampioen geworden en nog een keer gepromoveerd.” Jannette droeg daar als sterke en schotvaardige spits haar steentje aan bij en werd drie keer gekroond als topscorer.

De overgang naar het hoogste niveau van het vrouwenvoetbal, verliep voor Jannette niet zonder slag of stoot. ,,Vooral het begin bij ADO Den Haag Vrouwen was voor mij heel pittig. Ik moest heel erg wennen aan het hogere niveau, het hoge tempo en de nieuwe meiden met wie ik samenspeelde. Overigens wist ik dat ik dat kon verwachten. Die uitdaging maakte het voor mij ook heel leuk.” De hogere belasting leidde wel tot een knieblessure, waardoor Jannette tot 1 november moest wachten op haar Eredivisiedebuut tegen Heerenveen. ,,Super gaaf, ik had er erg naar uitgekeken.”

Na haar eerste optredens voor de hoofdmacht werkte Jannette na de winterstop toe naar een plaats in de basis. ,,In het begin had ik nog het gevoel dat ik wat achter liep op anderen, maar nu kon ik met de groep mee.” Als spitsenkoppel met Jaimy Ravensbergen kende Jannette een productieve aanloop naar het tweede deel van het seizoen. ,,Als spits wil je altijd scoren, maar voor mij maakt het niet uit wie dat doet. Als ik kan bijdragen, is dat wel mooi meegenomen.” Jannette trof onder meer doel in een oefenduel met Ter Leede. ,,Dat was extra leuk, want daar spelen maatjes van mij.” Met Jaimy Ravensbergen vindt zij het fijn samenspelen. ,,Op de training oefenen wij hoe wij het beste kunnen lopen en druk kunnen zetten en dat geeft een goed gevoel.”

In de eerste van drie ontmoetingen met Ajax ervoer Jannette voor het eerst dat zij de kloof naar het Eredivisieniveau echt had overbrugd. ,,Ik merkte dat ik het hogere tempo en niveau aankon en dat ik fit genoeg was om de hele wedstrijd te spelen.” Het enige dat ontbrak, was een doelpunt, al was Jannette daar vooral met een schot tegen de binnenkant van de paal akelig dichtbij. Ging dat eerste duel in blessuretijd verloren (1-0), in de volgende twee duels liet ADO Den Haag Vrouwen de Amsterdammers spitsroeden lopen in de derde ronde van de Eredivisie Cup (1-0 in de Hoofdstad, 2-2 in de Hofstad).

,,De wedstrijden tegen Ajax zijn altijd leuk”, meent Jannette. ,,Iedereen lijkt daarvoor extra gemotiveerd.” Dat maakte het extra jammer dat de eerste krachtmeting verloren ging. ,,Zeker omdat we daarin eigenlijk het best speelden. Vooral in de eerste helft hadden we ze echt liggen.” Brak het niet benutten van kansen haar ploeg in dat duel uiteindelijk op, in de slotfase van de tweede ontmoeting sloeg ADO Den Haag Vrouwen toe. Jannette had de winnende treffer op haar schoen, maar zag haar inzet op miraculeuze wijze gekeerd door de Ajax-doelvrouw. ,,Ik lag daarvan nog te balen en had eerst niet door dat de bal er alsnog inging.” Matchwinner werd nu invaller Anne Sellies. In de derde wedstrijd vond Jannette dan eindelijk zelf het net met een vinnige schuiver in de hoek (zie https://www.youtube.com/watch?v=wprrvUY_gM0). ,,Driemaal is scheepsrecht”, maakt Jannette duidelijk dat zij uit een vissersdorp komt.

In de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker neemt ADO Den Haag Vrouwen het aanstaande zaterdag 14 maart in het Cars Jeans Stadion op tegen Ter Leede. De aftrap is om 13.00 uur.

(Tekst Roeland Gelink. Foto: Peter Looijen)