Nederland is niet binnen een paar weken van het Corona virus af. ,,Dit blijft langere tijd bij ons”, aldus minister Bruno Bruins (volksgezondheid). In een toespraak voor radio en tv  sprak premier Mark Rutte over maanden, zo niet nog langer. Hij voorspelde ook dat een groot deel van de bevolking besmet zal raken. Nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan worden vooralsnog niet genomen. In Leidschendam-Voorburg is inmiddels een vierde inwoner besmet geraakt.

In de Veiligheidsregio Haaglanden, waar Leidschendam-Voorburg onderdeel van uitmaakt, geldt inmiddels een noodverordening. Deze is bedoeld om het besluit van het kabinet om alle evenementen waar meer dan 100 personen komen te verbieden, af te dwingen.

De verordening geeft de politie de ruimte om te handhaven in privéruimten waar mensen toch besluiten een feest of evenement te organiseren. Personen of organisaties die toch een bijeenkomst organiseren met meer dan 100 personen zijn strafbaar en riskeren een hoge dwangsom van 10.000 euro of hoger. Zo nodig treedt de politie op.

Vandaag wordt een nieuwe regeling bekend inzake de opvang van kinderen van werknemers in cruciale beroepsgroepen. Scholen en kinderopvang werden met ingang van maandag gesloten maar moesten wel kinderen van deze mensen opvangen.

Scholen zijn ondertussen begonnen met het verspreiden van lesprogramma’s voor de afwezige kinderen. Zo leerlingen van de twaalf basisscholen die Panta Rhei in Leidschendam-Voorburg heeft worden via SchoolWapps voorzien van lesmateriaal. De groepen 1 tot en met 3 krijgen een dagprogramma, de andere groepen een weekprogramma. De leerkrachten monitoren en controleren. Zo willen de scholen een zo goed mogelijk alternatief bieden voor het normale onderwijs.

Bij de BENU-apotheek in Voorburg stond gisteren een wachtrij voor de deur. De apotheek laat nog maar twee klanten tegelijk in de zaak toe. Binnen moeten klanten twee meter afstand houden tot het personeel. Voor zelfzorgmiddelen zoals paracetamol en ibuprofen geldt dat de klant maximaal twee doosjes mee krijgt. Mondkapjes en desinfecterende middelen heeft de apotheek niet meer.

HTM

Zoals aangekondigd rijdt HTM  een aangepaste dienstregeling. Die is er op gericht om te zorgen dat de reizigers op tram of bus kunnen rekenen. 

Alle bussen en trams 1, 6, 12 en 16 
• Frequentie op werkdagen 4x per uur en in het weekend 3x per uur
• Frequentie in de avond voor bus blijft 2x per uur
• Spitsbussen 27 en 29 vervallen
• Alle spitsritten voor bus en trams 1, 6, 12 en 16 vervallen
• Nachtbuzz rijdt niet
• Geen extra ritten op bus 25 tijdens de koopavonden.
• Bus 28 rijdt met aardgasbussen in plaats van elektrische bussen

De 1e instapdeur voor alle bussen en trams 1, 6, 12 en 16 daarom blijft gesloten. Reizigers wordt verzocht om via de andere deuren bus of tram in te stappen.

Met ingang van morgen geldt voor trams 2, 9, 11, 15, 17 en 19
• Frequentie op werkdagen 4x per uur en in het weekend 3x per uur
• Alle spitsritten vervallen

Met ingang van zaterdag 21 maart 2020, geldt voor trams 3 en 4
• Frequentie op werkdagen en op zaterdag gaat terug naar 4x per uur
• Frequentie op zondag wordt 3x per uur

ZIEKENHUIZEN

Alle afspraken waar geen acute medische noodzaak voor is worden afgebeld. Dit betreft vooral poliklinische afspraken en operaties waar geen directe medische noodzaak voor bestaat. Patiënten wordt niet gevraagd voor een uitslag of herhaalconsult naar het ziekenhuis komen. Patiënten krijgen in plaats van een afspraak in het ziekenhuis, waar mogelijk, een telefonisch consult. Diagnostische onderzoeken zoals lab- en radiologisch onderzoek worden beperkt tot de direct medisch noodzakelijke onderzoeken. Voor spoedgevallen blijft het ziekenhuis 24/7 bereikbaar.

In ziekenhuis Westeinde liggen nu in totaal vier patiënten met het coronavirus in isolatie. Drie medewerkers zijn besmet met het coronavirus; zij verblijven thuis in isolatie. De patiënten waar de medewerkers contact mee hebben gehad zijn in beeld en zijn op de hoogte gesteld. Er wordt hen gevraagd te letten op koorts en luchtwegklachten. De GGD monitort vervolgens hun situatie. De collega’s die direct contact hebben gehad met de positief geteste medewerkers en zelf klachten hebben, zijn getest en blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

BIBLIOTHEEK

Door de aangescherpte landelijke corona-maatregelen van 15 maart is de Bibliotheek aan de Vliet dicht tot en met minimaal maandag 6 april. Verder worden tot die tijd ook alle activiteiten geannuleerd.  U kunt uw geleende materialen terugbrengen via de boekenbus. Deze bevindt zich aan de buitenkant van de bibliotheken in Leidschendam en Voorburg. Als u niet in de gelegenheid bent om via de boekenbus in te leveren dan kunt u de leentermijn zelf verlengen via Mijn Bibliotheek. Lukt het u niet om zelf te verlengen of heeft u al twee keer verlengd? Meld u zodra men weer open is bij de bibliotheek bij u in de buurt bij de informatiebalie. Uiteraard berekent men  voor deze periode geen te-laat-geld. Of neem contact op via 070 – 2400 250. Alle activiteiten tot en met 6 april gaan niet door. Indien u een kaartje heeft gekocht voor een activiteit krijgt u uw geld terug.De online bibliotheek met aanbod voor jong en oud is  nog wel geopend! U kunt via uw smartphone, tablet of e-reader kiezen uit ruim 28.000 e-books en 3.600 luisterboeken. Kijk op www.onlinebibliotheek.nl

HOFWIJCK

Liet men eerder nog weten open te blijven, nu heeft ook museum  Huygens’ Hofwijck de deuren gesloten. In ieder geval tot 6 april. Daarna is het afwachten.

SPORT EN WELZIJN

Alle activiteiten van Sport en Welzijn (SenW) gaan niet door tot 6 april. Omdat juist in deze periode bewegen, gezondheid, activering en digitale ontmoeting extra belangrijk is, biedt de stichting alternatieve activiteiten aan. Op deze manier wil SenW de inwoners van Leidschendam-Voorburg stimuleren om vanuit huis in beweging en in contact met de medemens te blijven. Kijk op www.senw-lv.nl, Facebook (@SenWLV) en Instagram (@senw_lv).

MAALTIJD AAN HUIS

Van Central Parc tot proeflokaal Sijgje: veel horeca ondernemers bezorgen nu aan huis. Van luxe tot eenvoudig, als men zelf geen zin heeft om te koken, kan er iets geregeld worden. Ook kan er worden afgehaald, bijvoorbeeld bij Il Pommodore in de Herenstraat in Voorburg. Kijk op de websites of bel.

CARNAVALSOPTOCHT

Ook op 21 maart is er geen carnavalsoptocht van de Damzwabbers. Al eerder werd deze afgelast vanwege de harde wind. Nu zit het Coronavirus de carnavalsvereniging dwars.

NS

Door de oproep om thuis te werken en doordat veel onderwijsinstellingen de deuren gesloten hebben, is het extreem rustig in het openbaar vervoer. Op basis van actuele OV-chipkaartgegevens ziet de NS dat er maandagmorgen 85% minder reizigers gebruik maakten van de trein dan normaal op maandag.

UITVAART

De uitvaartbranche heeft ook maatregelen genomen. Alleen eerste graads familieleden zijn nog welkom bij een uitvaart. Het gehele gezelschap mag uit niet meer dan 30 mensen bestaan. Men moet minstens 1,5 meter bij elkaar vandaan blijven. Er is geen nazit. Koffie of thee worden niet meer geschonken.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com