Vanavond vindt er crisisberaad plaats van een aantal ministers en topambtenaren over de verdere aanpak van het coronavirus. Aanleiding is onder meer het gedrag van de Nederlanders die er het afgelopen weekeinde op uit trokken waarbij de 1,5 meter afstand tot elkaar niet in acht werd genomen. Eerder op de dag praten bewindslieden met de burgemeesters van de vier grote steden.

Zondag aan het eind van de ochtend werd via NL Alert een noodwaarschuwing uitgezonden waarin mensen werden opgeroepen de instructies van de rijksoverheid inzake corona op te volgen: ‘Houd 1,5 meter afstand. Bent u ziek of verkouden? Blijf thuis. Bescherm uzelf en de mensen op u heen. Samen tegen corona’.

Kort daarop volgde de gemeente Leidschendam-Voorburg: ‘Het is prachtig weer, maar vermijd drukke plekken en houd 1,5 meter afstand.  Probeer van de zon te genieten vanaf je balkon of vanuit de tuin. (Speel)parken en winkelcentra zijn momenteel erg druk, afstand houden is dan lastig, dus vermijd deze als je er niet heen hoeft’.

Toch trokken weer  heel veel mensen naar de stranden, bossen en parken. De gemeenten Katwijk en Noordwijk sloten de wegen naar het strand zelfs af.  Minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid): ,,Het is plaatsvervangend beschamend als ik zie dat mensen in de zorg in Brabant zich helemaal uit de naad werken en tegelijkertijd mensen in groepen van veertig door een bos lopen.”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt er rekening mee dat er een samenscholingsverbod voor meer dan twee mensen wordt afgekondigd. Hij wees op de nonchalance van vooral jongeren mensen bij het afstand houden tot elkaar. De NS vervoerde zondag wel minder reizigers dan  de dag er voor.

In Leidschendam-Voorburg is het aantal besmette inwoners inmiddels opgelopen tot tien. De HMC-ziekenhuisgroep heeft besloten niet alleen in ziekenhuis Westeinde het aantal intensive care-bedden uit te breiden maar dit ook in ziekenhuis Antoniushove te doen.

De HTM beperkt met ingang van vandaag, zoals vorige week aangekondigd, de dienstregeling waardoor trams en bussen minder vaak zullen rijden. Bovendien gaat de HTM het gebied rond de Haagse markt mijden. Daartoe gaat onder andere tramlijn 6, die ook in Leidschendam-Voorburg komt, omrijden. Dat zal op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 08.00 en 18.00 het geval zijn.  In beide richtingen rijdt de tram dan vanaf Leyenburg via Dierenselaan, Loosduinseweg naar de Lijnbaan. Vervolgens via Brouwersgracht en dan eigen route.

‘HTM constateerde afgelopen week een minder sterke afname van reizigers die gebruik maken van bus of tram om naar de Haagse Markt te gaan. Bij bus en de rood-beige trams is er een open cabine, waardoor dit een verhoogd risico met zich meebrengt voor onze medewerkers. Dat vinden wij ongewenst’, luidt de verklaring.

‘Wij verzoeken al onze reizigers zich te houden aan de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dat betekent: afstand houden, reis alleen met het openbaar vervoer als dat noodzakelijk is, stel uw reis uit als dat kan, of maak gebruik van een ander vervoermiddel zoals een (deel)fiets’.

Na de Nationale basketbalbond heeft ook de volleybalbond besloten een streep te zetten door het lopende seizoen vanwege het coronavirus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com