Nieuws
Burgernet waarschuwt voor cybercriminelen

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona, aldus een waarschuwing van Burgernet Leidschendam-Voorburg. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten. ,,Wij zien dat er onder andere e-mails en  sms’jes rondgaan die  zogenaamd  vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of  werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing  wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het corona virus. Het is belangrijk om niet op de links in deze  berichten te  klikken en  direct deze  berichten te verwijderen.”

,,Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes  te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.”

,,Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die corona gerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaal mogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal.”

,,Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.”