Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ,,In de Spinozahof, Spinozalaan Voorburg, staat de Sleedoorn nu in volle bloei. Niet alleen daar kun je van haar bloemenpracht genieten. In elk struweel is ze wel vertegenwoordigd en licht haar witte voorkomen op tussen de wellende knoppen van andere soorten. De Prunus spinoza is een inheemse plant die als eerste haar bloemen showt. Gelukkig is het zonnig en niet te warm deze dagen zodat we langer van haar aanwezigheid kunnen genieten.

Ook hommels, bijen, graafbijen, vliegen en vlinders worden door haar bloemen bekoord. Zij zijn gek op haar stuifmeel en nectar. Al deze insecten spelen dan ook een hoofdrol in de bestuiving van deze struik. Daar hebben wij dan weer later weer profijt van. Na de bestuiving groeien er kleine blauwzwarte berijpte pruimpjes aan. Wanneer je ongeduldig bent kom je met het proeven van de vruchten bedrogen uit. Ze zijn zuur en wrang. Pas wanneer, net als bij een Mispel, de vorst erover is geweest zijn ze goed te gebruiken voor heel wat recepten. Je kunt er wijn, jam, likeur, moes of brandewijn van maken. Wel opletten met plukken, want je kan je goed verwonden aan de scherpe doorns.

De Sleedoorn is de waardplant van de Sleedoornpage, dit zeldzame vlindertje verdient het om geholpen te worden. Wil je haar tegenkomen, dan is de kans daarop in de stedelijke gebieden het grootst. In de buitengebieden verdwijnen steeds meer de ouderwetse hagen en struwelen waardoor de vlinders geen kans hebben om hun eitjes af te zetten op de voor hen zo belangrijke Sleedoorn. Dus heb je ruimte in je tuin kies eens voor deze inheemse soort.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com