De scholen en de kinderopvang blijven ook na 6 april dicht. Dat hebben bronnen rond het kabinet bekend gemaakt. Premier Mark Rutte zal vandaag na een kabinetsberaad bekend maken tot hoe lang de sluiting nu gaat gelden. Het kabinet wordt daarbij geholpen door de Paasvakantie die van 6 tot 20 april loopt.

Met langere sluiting van scholen en kinderopvang blijft ook het devies om thuis te werken van kracht. Verder is het verwachten dat de sporthallen, sportvelden, zwembaden, fitnesscentra, sauna’s en seksinrichtingen ook langer dicht moeten blijven net als de horeca, restaurants, speelhallen en casino’s.

In Leidschendam-Voorburg zijn ondertussen 24 inwoners met het coronavirus besmet. Drie meer dan afgelopen weekeinde. In Noord-Brabant begint het aantal ziekenhuisopnamen vanwege corona terug te lopen. In die provincie werden op 10 maart de eerste maatregelen tegen de verspreiding van het virus genomen.

De nood aan intensive care-bedden blijft hoog. Komende week moeten er 2400 zijn. Bij de uitbraak van de coronacrisis waren dat er 1150. Gemikt werd op 2200 intensive care-bedden medio mei maar dat is te laat en veel te weinig. Er liggen nu 1005 coronapatiënten op de intensive care.

Artsen waarschuwen overigens voor nieuwe problemen met hartpatiënten. Die blijken weg te blijven vanwege angst voor het coronavirus en omdat zij de medici niet extra willen belasten. ‘Levensgevaarlijk’, zo is het oordeel van de betrokken artsen.

Bij een beraad van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland hebben de burgemeesters zich tevreden getoond over het gedrag van de Nederlanders afgelopen weekeinde. Men hield keurig afstand van elkaar (minimaal 1,5 meter) en verbleef ook niet in te grote groepen (meer dan 3 mensen).

De politie kan iemand die in overtreding is eerst aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. Als blijkt dat de overtreding niet stopt dan kan de politie een bekeuring uitschrijven. Deze boete kan oplopen tot 400 euro. Als de overtreder de aanwijzingen van de politie niet opvolgt, dan kan die persoon worden aangehouden.

Wie een overtreding ziet wordt gevraagd de betrokkenen op een respectvolle manier aan te spreken. ‘Komt u er niet uit, dan hebben sommige gemeenten een nummer waar u overtredingen kunt melden. Heeft uw gemeente dat niet, dan kunt u bellen met de politie via 0900 – 8844. Bel alleen 112 in spoedsituaties’, aldus de politie.

INZAMELACTIE

Vorige week zijn de medewerkers van het informatiecentrum van de RijnlandRoute  een inzamelingsactie gestart voor het Rode Kruis. Op het inleverpunt aan de Rietpolderweg zijn 154 brillen gedoneerd. Dit zijn alleen de brillen die mensen zelf hebben gebracht. Naast het inleverpunt hebben verschillende bedrijven zoals Hornbach ook brillen gedoneerd. Hiervan zijn de aantallen niet bekend. Zelf heeft het informatiecentrum de eigen voorraad, zo’n 100 brillen, gedoneerd.

TOERISME

Zeeland heeft alle toeristische of recreatieve nachtverblijf verboden. Dat verbod geldt ook voor hotels die volgens het kabinet gewoon open mogen blijven.

DIVERS

Transavia heeft alle vluchten tot en met 6 mei geannuleerd. Eerder was besloten tot 15 april niet te vliegen. Easyjet vliegt vanaf maandag tot nader order helemaal niet meer. ABNAmro heeft in navolging van de RABO-bank besloten om ook geen dividend uit te keren over 2019. De bank houdt zo geld in kas om de gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen.

De Haagse burgemeester Johan Remkes heeft een demonstratie van taxi- en touringcarbedrijven verboden. Zij wilden protesteren tegen het feit dat zij geen steun van de overheid krijgen nu hun omzetten in elkaar zijn gezakt vanwege de coronacrisis.

Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april dicht. Voor hoe lang dat is wordt later bekend gemaakt.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter