De buitensportparken gaan vandaag weer open. Dat heeft wethouder Nadine Stemerdink (sport) de sportverenigingen in de gemeente per brief duidelijk gemaakt.

De heropening van de buitensportparken vloeit voort uit een kabinetsbesluit om het jongeren tot en met 18 jaar weer toe te staan samen te trainen en onderlinge potjes (alleen jeugd tot en met 12 jaar) te laten spelen. Ook niet-leden van sportverenigingen zouden moeten kunnen meedoen.

Het kabinet bepaalde dat de gemeenten samen met de sportverenigingen een en ander moesten gaan organiseren. De wethouder richtte zich kort voor het door Koningsdag verlengde weekeinde schriftelijk tot de sportverenigingen.

Zij verwees toen naar een door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en NOC*NSF op te stellen protocol. Dat moest dan ‘vertaald’ worden naar Leidschendam-Voorburg. Ook moest er nog een nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio Haaglanden.

In een tweede schrijven van gisteravond gaf de wethouder aan dat het protocol er inmiddels is https://nocnsf.nl/nieuws/2020/04/sportprotocol-verantwoord-sporten-kinderen-en-jeugd-beschikbaar De verengingen kunnen dat gebruiken voor de organisatie van hun activiteiten. Wachten op de noodverordening is niet nodig.

Voordat verenigingen kunnen starten moeten zij wel een checklist van de gemeente invullen en inleveren. Op grond daarvan krijgen de verenigingen al dan niet groen licht. Op die lijst staan vragen over hygiënemaatregelen, veiligheid, afstand bewaren, het informeren over maatregelen en het toezicht op naleving van de maatregelen.

Het gaat dan om zaken als schoonmaken van materialen, minimaal wc-gebruik, wc’s schoon maken, geen personen langs de lijn, ouders mogen niet wachten bij de toegangspoort, sporters komen pas 10 minuten voor aanvang, sporters gaan na afloop meteen weg, groepen worden niet gemengd, alle coronamaatregelen en -afspraken zijn voor eenieder duidelijk en zichtbaar aanwezig, er is toezicht en er wordt opgetreden indien nodig.

Zijn dingen onduidelijk of niet in orde dan wordt er door de gemeente contact met de betrokken vereniging opgenomen. Sport en Welzijn zal de verenigingen die mogen beginnen contacten om te bespreken wat er voor niet-leden georganiseerd kan worden.

Handhavers van de gemeente doen steekproeven om te kijken of sportverenigingen, kinderen en ouders zich aan de regels houden. Daarnaast wordt extra gecontroleerd als er meldingen bij de gemeente binnen komen.

Al eerder was duidelijk dat de kleedkamers en douches niet gebruikt mogen worden. Clubgebouwen en kantines blijven dicht. Er mag ook geen afgiftepunt voor verkoop van drankjes en eten geopend zijn. Kunstgrasvelden zijn beschikbaar; gewone grasvelden indien bespeelbaar en niet in onderhoud. Jeugd tussen 12 en 18 mag alleen trainen, op anderhalve meter van elkaar.

Sporten in groepsverband in de openbare ruimte (parken, speelplaatsen) blijft verboden. Sporthallen, binnensportaccommodaties en zwembaden blijven dicht net als de skatebaan en fitnessplaatsen. Commerciële sportaanbieders kunnen ook nog niet starten met het aanbieden van activiteiten voor jongeren tot en met 18 jaar.

‘Het enthousiasme om weer te beginnen is groot’, schrijft Stemerdink. Toch hebben Forum Sport en de VV Wilhelmus al bekend gemaakt pas op 6 mei de starten met trainingen. SEV heeft een ‘goed en vooral veilig trainingsschema/programma’ samengesteld voor alle teams. Daarbij was het bestaande trainingsschema leidend.

RKAVV meldt: ‘Vanaf woensdag 29 april mag de jeugd weer trainen. Mits we ons houden aan de richtlijnen die we van de gemeente krijgen en mits we toestemming krijgen van de gemeente om te starten. De start kan dus ook later zijn’.

‘Voor wat betreft de maatregelen kun je denken aan hoe een en ander geregeld is bij supermarkten en andere winkels die geopend zijn. Zo zal bijvoorbeeld de ingang van ons sportpark bij de hoofdingang zijn, bij SEV de ingang en de uitgang bij RKAVV. Voor de organisatie rondom de trainingen hebben we toezichthouders nodig. De toezichthouders zijn in blokken van 2 uur actief bij de hoofdingang, ingang SEV, uitgang RKAVV en rondom de velden. Als we hiervoor voldoende mensen hebben (minimaal 50) kunnen de trainingen plaatsvinden’. De club roept daarom vrijwilligers op zich te melden.

Het bestuur van Stompwijk’92, sportpark Meerhorst, laat weten dat men zich nog beraadt over de precieze mogelijkheden die leden en niet-leden geboden kunnen worden. Men is een inventarisatie gestart naar de sportbehoefte onder de jeugd tot en met 18 jaar die geen lid is van de vereniging en woonachtig is in Stompwijk. Op grond daarvan wil men gaan bepalen wat te doen. Over een hervatting van trainingen rept de vereniging niet.

ANDER CORONANIEUWS

Zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder mogen één tot twee vaste bezoekers gaan ontvangen. Het advies om niet bij deze mensen op bezoek te gaan is ingetrokken.

Zo’n 150 mensen hebben gisteren op het Plein in Den Haag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Er was geen toestemming voor de demonstratie gevraagd. De politie verdreef de mensen.

Minister Ingrid van Engelshoven heeft erkend dat de 300 miljoen euro steun die zij voor de culturele sector heeft uitgetrokken (waaronder 50 miljoen voor cultuur in de gemeenten) onvoldoende is. Het is slechts ‘een eerste tranche’ bedoeld voor de periode tot 1 juni.

Bij de IKEA’s die gisteren weer de deuren openden stonden lange rijen. Vandaag gaat de Bijenkorf weer open.

De overheid start een voorlichtingscampagne rond psychische problemen die mensen door de coronamaatregelen kunnen krijgen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter