Psychologen en pedagogen van de HMC-ziekenhuisgroep maken zich zorgen over de angst en onzekerheid die het coronavirus niet alleen bij ouders maar ook bij kinderen oproept. Om ouders te helpen over die gevoelens met hun kinderen in gesprek te blijven hebben zij een aantal tips geformuleerd.

• Praat met elkaar
Schat in of je kind toe is aan een gesprek en op welke plek. Aan tafel, of tijdens het wandelen. Net wat je kind prettig vindt. Neem de tijd. En geef ruimte om vragen te stellen. Het is oké als je kind er nog niet aan toe is. Dan komt het op een later moment.

• Stel vragen
Stel open vragen. Dat zijn vragen die je niet met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Bijvoorbeeld: Waarom is het beter om nu even niet naar opa en oma te gaan? Hoe komt het dat het zo rustig is op straat? Wat vind jij ervan dat de sportclub is gesloten? Laat merken dat ieder antwoord oké is. Zo voorkom je dat je kind sociaal wenselijke antwoorden gaat geven.

• Laat weten dat angst oké is
Vertel dat het normaal is om ongerust of bang te zijn, omdat het een heel bijzondere situatie is. Geef de juiste informatie om aan te tonen dat een enge gedachte niet klopt. Bespreek dat het oké is om niet overal controle over te hebben, vooral als een kind zich veel zorgen maakt.

• Zorg voor afleiding
Laat kinderen bewegen tijdens een gesprek, als ze het onderwerp spannend vinden. Soms helpt dat om te ontspannen. Maak samen lijstjes van dingen die je kunt doen nu er tijd voor is. Wissel bijvoorbeeld leeractiviteiten af met leuke klusjes of spelletjes. Of maak een doosje waarin je kind zijn angst of zorg in kan stoppen.

• Let op je eigen gedrag
Bedenk dat kinderen naar hun verzorgers kijken om te zien hoe ze met hun eigen gevoelens en emoties kunnen omgaan. Onthoud dat een kind ook op jouw lichaamshouding en gelaatsuitdrukking let en dat die kloppen met wat je zegt. Laat merken dat je luistert naar je kind door oogcontact te maken.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor volksgezondheid (RIVM) is gebleken dat 90 procent van de Nederlanders zich aan de coronamaatregelen houdt. 42 procent van de mensen maakt zich zorgen over het coronavirus daar waar het henzelf betreft; 66 procent als het om familieleden, vrienden en kennissen gaat. Die zorgen nemen wel af. Eind maart waren deze percentages nog 50 en 75 procent.

Premier Mark Rutte maakt zich druk over het feit dat steeds meer mensen de straat op gaan en welk effect dat zal hebben op de verspreiding van het virus. Hij riep de Nederlanders opnieuw op zoveel mogelijk thuis te blijven en waarschuwde tegen ‘funshoppen’ waarbij inkopen doen een uitje wordt voor het hele gezin.

Het kabinet overweegt het dragen van mondkapjes te verplichten in het openbaar vervoer en in gevallen dat er nauw onderling contact is, zoals bij de kapper.

De Veiligheidsregio Haaglanden heeft een eigen site over het coronavirus en alles wat daar mee samenhangt geopend http://www.haaglandenveilig.nl

Het aantal aan het coronavirus overleden inwoners van Leidschendam-Voorburg is gestegen naar acht. In het aantal inwoners dat wegens het virus in een ziekenhuis ligt kwam geen wijziging.

De TT Assen (motorraces) gaat op 28 juni niet door. Ook de start in Utrecht en twee etappes in Nederland van de Ronde van Spanje (wielrennen) zijn geschrapt. Het ging hier om de periode 14-16 augustus.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com