De gemeente slaagt er niet in aanvragen van zelfstandige ondernemers op basis van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) binnen vier weken af te handelen. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar de gemeenteraad laten weten. ‘Ondernemers die hierdoor in de problemen komen hebben de mogelijkheid tot het aanvragen van een voorschot’.

Er zijn nu 1678 aanvragen voor uitkeringen levensonderhoud (1558) en bedrijfskapitaal gedaan. Recent heeft de rijksoverheid laten weten dat gemeenten meer gegevens bij de betrokkenen moeten opvragen. Die zijn daarover op vrijdag 24 april geïnformeerd en moeten een bijkomend formulier invullen.

De huidige ambtelijke capaciteit wordt met 15 in te huren mensen versterkt. Daarnaast worden nog 10 tot 12 ambtenaren van andere afdelingen ‘omgeschoold’ om Tozo-aanvragen te behandelen. ‘Naar verwachting’ kunnen daarmee alle aanvragen zo wel binnen de afgesproken maximale acht weken na binnen komst, afgehandeld worden, schrijft Tigelaar.

In de brief van de burgemeester – die ook weer een vlog heeft laten maken  https://www.youtube.com/watch?v=fBPu_Ooz_rk&feature=youtu.be – staat verder:

– voor sommige jongeren is het lastig om zich aan de corona-richtlijnen te houden. Dit is ook in bepaalde wijken terug te zien. Op sommige plekken zijn waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Er blijven de komende periode diverse extra maatregelen van kracht zoals het afsluiten van het skatepark en de parkeerterreinen bij Vlietland.

– Het is weer iets drukker in de straten van de verschillende winkelgebieden. Horeca en retail lopen nog steeds ver achter qua omzet. Food (versspeciaalzaken, supermarkten maar bijvoorbeeld ook slijterijen) doet het goed en soms zelfs beter dan voor de crisis.

– In lokale verpleeghuizen van zowel Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) als Florence is corona geconstateerd. Achter de schermen wordt bekeken hoe de zorginstellingen waar mogelijk ondersteund kunnen worden.

– Leerplicht ondersteunt scholen met het leggen van contact met onbereikbare leerlingen. Bij de 22 leerlingen die onbereikbaar waren, is leerplicht op deurbezoek geweest. Vaak was het voor deze leerlingen en ouders niet voldoende duidelijk, dat scholen in coronatijd afstandsonderwijs bieden.

– Er maken 695 kinderen gebruik van noodopvang. Van 622 kinderen werken ouders in een cruciaal beroep of vitale functie. Ook worden 73 kinderen opgevangen die thuis in een lastige situatie zitten, en daardoor kwetsbaar zijn.

– Voor de nieuwkomers in de gemeente die geen of beperkt Nederlands spreken, is het lastig om de juiste en betrouwbare informatie te krijgen over de coronamaatregelen. In de gemeente wordt hier door de partners, die dienstverlening verzorgen aan de statushouders, extra aandacht aan besteed. Het betreft Vluchtelingenwerk, consulenten van de gemeente, Sport en Welzijn en het Sociaal Servicepunt. Medewerkers van Kwadraad en de sociaal werkers en vrijwilligers van Woej zoeken actief contact met statushouders.

– Voor de afdeling Handhaving geldt dat de roosters van de handhavers (bijzondere opsporingsambtenaren) zijn aangepast. Zo wordt er meer in de avond gewerkt en is de bezetting in de weekenden en op feestdagen opgevoerd. Bij de afdeling Stadsbeheer wordt met ongeveer 80% van de normale bezetting gewerkt. Dit is mogelijk met inachtneming van de voorgeschreven veiligheidsrichtlijnen (bijvoorbeeld één persoon per auto). In het Klantcontactcentrum zijn diverse veiligheidsmaatregelen doorgevoerd, zoals afgeschermde loketten en looproutes en een beperkt aantal bezoekers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com