Het was gisteren drukker dan de afgelopen weken in parken, bossen, natuurgebieden, bij bouwmarkten en winkels, met name in de centra. Vooral in winkelgebieden hielden mensen zich vaak niet aan de 1,5 meter afstandsregel. Het devies drukte te vermijden werkte ook niet. Op het water was het eveneens een drukte van belang.

In recreatiegebieden ontstonden opstootjes tussen wandelaars en fietsers. Op fiets- en wandelpaden was het overal een drukte van belang. Recreanten ‘bezetten’ de parken, en dan met name de grasvelden en oevers van waterwegen. In Amsterdam moest de politie ingrijpen omdat treinen naar Zandvoort te vol waren. In Leiden werd een deel van de binnenstad ontruimd.

In de coronacijfers voor Leidschendam-Voorburg kwam geen verandering: 13 doden en 19 mensen in het ziekenhuis.

In navolging van D66-gemeenteraadslid Mahjoub Mathlouti is nu ook VVD-gemeenteraadslid Bart Eleveld in actie gekomen voor de lokale horeca. Hij wil van B&W weten of men al in gesprek is met ondernemers over het vinden van oplossingen voor het toepassen van de coronamaatregelen voor de terrassen. Ook vraagt hij B&W of men tijdelijk extra ruimte in de openbare ruimte ziet om de terrassen te vergroten om zo beter te kunnen voldoen aan de nieuwe regels. Tenslotte vraagt het raadslid zich af in hoeverre B&W structureel in gesprek met de lokale ondernemers nu zij de komende periode met regelmatig veranderende richtlijnen en oplopende drukte te maken krijgen.

De gemeente Den Haag vreest dat de tarieven bij de HTM in 2021 omhoog moeten vanwege de coronacrisis. De vervoerder zal niet alleen door de 1,5 meter afstandsregel minder mensen kunnen vervoeren, er komt ook een economische recessie aan. Beide factoren zijn van invloed op het gebruik van bus en tram, dus ook op de inkomsten. Tegelijk lopen de kosten door corona op.

De gemeentebesturen maken zich in deze coronacrisis zich het meeste zorgen over de zorg aan en welzijn van de inwoners. Dat is gebleken uit een onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Driekwart van de gemeenten noemden zorg en welzijn als grootste punt van zorg. Het gaat dan niet alleen over pure zorg maar ook om psychische hulp, toenemende eenzaamheid of huiselijk geweld.

Op de tweede plaats kwamen zorgen over de economische gevolgen van de crisis (69 procent). Hierbij gaat het om zaken als de toekomst van zzp’ers en ondernemers, het omvallen van bedrijven, toenemende werkloosheid, overeind houden van voorzieningen en het effect van een mogelijk toenemende leegstand op de centra.

Als derde punt van zorg kwamen de gemeentelijke financiën uit de bus (57 procent). Veel gemeenten hadden al financiële problemen voordat de coronacrisis uitbrak. Door de extra kosten die nu ontstaan gekoppeld aan lagere inkomsten, worden die alleen maar groter.

Bedrijven die gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waardoor ze tot 90 procent loonkostensubsidie kunnen krijgen, mogen na 1 juni ook werknemers gaan ontslaan. Dat heeft minister Wouter Koolmees (sociale zaken) bekend gemaakt. De NOW was juist bedoeld om ontslagen te voorkomen. De bewindsman kondigde ook aan dat er een nieuw steunpakket komt voor noodlijdende bedrijven. Hoe dat er gaat uitzien is nog onderwerp van beraad.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com