De basisscholen gaan vandaag weer draaien. Na bijna twee maanden mogen de kinderen weer les krijgen. Alle scholen hebben speciale maatregelen moeten treffen in verband met het coronavirus. Zo zijn er afzet- en ophaalplaatsen gecreëerd, en zijn er indien mogelijk meerdere in- en uitgangen geopend. Ouders en verzorgers worden geweerd van het schoolterrein. Er zijn  scholen die klassen om de dag lesgeven; andere doen dat elke dag maar dan slechts voor een dagdeel.

Grootste zorg is de aanwezigheid  van voldoende leerkrachten. Uit onderzoek van de onderwijsorganisaties is gebleken dat op 60 procent van de scholen leerkrachten thuis wilden blijven uit angst voor besmetting met het coronavirus.

Ook de kinderopvang gaat weer draaien. Ook hier is het de vraag of alles goed gaat. Volgens de voorzitter van de brancheorganisaties, Felix Rottenberg, heeft 35 procent van de scholen vooraf geen afspraken gemaakt met de kinderopvang.

De Rijksoverheid laat de opening van de scholen gepaard gaan met een posteractie en beveelt gemeenten aan teksten op het wegdek aan te brengen. Op de posters staat onder andere ‘Kinderen weer naar school? We gaan het liefst lopend of op de fiets’ en ‘Houd 1,5 meter afstand, ook onderweg’. Op het wegdek zou moeten komen te staan ‘Geef elkaar de ruimte, ook onderweg’.

Bij scholen zelf zouden gemeenten de volgende maatregelen moeten nemen: tijdelijk parkeerverbod; tijdelijk afsluiten straten bij schoolbegin en einde; wijzigen rijrichting; markeren van afzet en ophaalplekkem; looproutes aangeven; fietsenstalling op een bepaalde afstand van school; gebied rond school verkeersvrij maken; verkeersregelaars inzetten.

Minister van onderwijs, Arie Slob, noemde het ‘fijn’ dat de scholen weer open gaan, maar tegelijk ook ‘spannend’. Hij noemde de openstelling ‘een verantwoord besluit’ aangezien kinderen een kleine rol spelen bij de verspreiding van het virus. Ze worden minder snel ziek en zijn minder besmettelijk.

,,Het RIVM vindt het risico aanvaardbaar, kinderen mogen ook al langer samen spelen. Maar er zijn altijd risico’s met betrekking tot het virus. Niet alleen in de school, ook in de samenleving. Absolute garantie krijgt niemand, ook niet als je thuisblijft”, aldus de minister in een interview met NU.nl

Voor leerlingen die door de schoolsluiting een achterstand hebben opgelopen werkt de minister aan extra activiteiten in de zomervakantie. Hij is daarover in overleg met de onderwijsorganisaties. Er zal echter geen plicht komen om aan de extra activiteiten deel te nemen.

In de coronacijfers voor Leidschendam-Voorburg kwam zondag geen verandering: 13 doden en 19 mensen in het ziekenhuis.

De politie meldt dat men door de coronacrisis veel meer meldingen – tot wel 20 procent meer – krijgt over verwarde personen, daklozen en hangjongeren.

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com