De aanpak van jongeren die zich niet aan de coronaregels houden wordt harder. Dat zijn de Veiligheidsregio’s overeen gekomen.

Jongeren tussen 12 en 18 jaar die zich niet aan de regels houden krijgen bij een eerste overtreding een HALT-verwijzing. Bij de tweede overtreding een geldboete van 95 euro. Bij de derde overtreding volgt een proces-verbaal en een afhandeling door justitie.

Een HALT-verwijzing houdt het volgende in: Gesprek tussen de jongere, ouders en de Halt-medewerker; eventuele schade vergoeden; aanbieden van excuses; maken van leeropdrachten; soms ook een werkopdracht.

Ouders van jongeren die de regels overtreden krijgen twee brieven: van de burgemeester en van HALT. Een doorverwijzing naar HALT is éénmalig, alleen bij de eerste overtreding.

Uit de ervaringen van van politie en gemeentelijke handhavers blijkt dat jongeren tot en met 20 jaar oud verantwoordelijk zijn voor de helft van de geconstateerde overtredingen van coronaregels.

Het was gisteren opvallend druk in de winkelstraten en winkelcentra. In Zoetermeer en Leiden moest de politie optreden om de mensenmassa te verkleinen. In Zoetermeer werden mensen opgeroepen het Stadshart te verlaten; in Leiden werd een deel van het centrum afgesloten. In de Haagse binnenstad was het ‘ouderwets’ druk. In winkelcentrum Julianabaan (Voorburg) stonden lange rijen mensen voor de supermarkten.

In de coronacijfers voor Leidschendam-Voorburg kwam geen wijziging: 13 doden en 20 mensen in het ziekenhuis met het virus.

Vanaf 1 juni gaat HTM vaker rijden en is het dragen van een mondkapje verplicht. ‘Geef elkaar de ruimte in de bus, tram en op de halte en reis alleen als dit noodzakelijk is. Samen veilig reizen kan als iedereen zich aan de afspraken houdt; we vertrouwen op uw medewerking’, aldus het bedrijf, dat ook een aantal richtlijnen heeft uitgegeven:

  • Reis niet met bus of tram met verkoudheidsklachten of koorts,
  • Geef elkaar de ruimte in bus, tram en op de halte,
  • Geef uitstappende reizigers voorrang,
  • Er is een beperkt aantal reizigers toegestaan in bus en tram; wacht bij een te volle bus of tram op de volgende bus of tram.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com