Activiteiten
Laatste oorlogsmaanden herleven in Museum Swaensteyn

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg. Dat is het thema van de zomertentoonstelling in Museum Swaensteyn. Deze behandelt de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de bevrijding kort daarna.

Tussen 1941 en 1943 bouwde het Duitse leger de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie. De Atlantikwall reikte tot aan het Haagse Bos, waarvandaan de Duitsers hun V2-raketten naar Engeland schoten. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd echter niet het bos, maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest. Honderden mensen kwamen om of raakten gewond en tuinduizenden verloren hun huis. Velen sloegen na het bombardement op de vlucht. Via het spoorviaduct en de Laan van Nieuw Oost Indië konden ze Voorburg bereiken.

Op 8 mei 1945 reden de Canadezen Leidschendam en Voorburg binnen en werd ook hier de bevrijding uitbundig gevierd. Aan de hand van persoonlijke verhalen, herinneringen en objecten worden de laatste oorlogsmaanden en de daaropvolgende bevrijding in Voorburg en Leidschendam in beeld gebracht. Te zien van 17 juli tot en met 30 augustus. (foto Haags gemeentearchief)