Activiteiten
Programma Theater Ludens: Films binnen en klassiek buiten

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 30 juli tot en met  7 augustus. De kassa van het theater blijft gesloten. Kaarten bestellen kan alleen via de website: www.theaterludens.nl

Donderdag 30 juli: Film /Downton Abbey. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs:€ 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. 

Drama van Michael Engler. Met o.a. Maggie Smith, Matthew Goode, Michelle Dockery, Joanne Froggatt en Tuppence Middleton. Filmvervolg op de succesvolle serie Downton Abbey (2010-2015), waarin de adellijke familie Crawley en hun personeel zich voorbereiden op een koninklijk bezoek, met de nodige rivaliteit downstairs tot gevolg. Een onderdompeling in de grandeur van de oude Britse big houses waarbij alle pracht en praal de dunne plot compenseert. Cultpersonage, de Dowager Countess of Grantham (Maggie Smith), mag als vanouds volop smijten met snedige oneliners, al heeft het er wat van weg dat de makers kwantiteit boven kwaliteit hebben verkozen. Desalniettemin een feest van herkenning voor trouwe fans. Bekendheid met de verhaallijnen en personages van de serie is een vereiste.

Donderdag 30 juli: Film / 1917. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

Drama van Sam Mendes. Met o.a. Andrew Scott, Benedict Cumberbatch en Colin Firth. Oorlogsthriller 1917 wekt de indruk in één ononderbroken shot te zijn gefilmd, een vorm die altijd iets opzichtigs heeft. Ervaren kijkers zullen zich dan ook geregeld afvragen hoe cinematograaf Roger Deakins het kunstje heeft geflikt. De verbluffende techniek zit het drama echter niet in de weg, maar draagt bij aan een zeldzaam beklemmende spanning. Regisseur Mendes baseerde de plot, over twee Britse soldaten die in de Noord-Franse loopgraven op een levensgevaarlijke missie worden gestuurd, op ervaringen van zijn grootvader, en weet de chaos en tragiek van the Great War adembenemend dichtbij te brengen. Oscars voor het camerawerk, de effecten en de audio-mix.

Donderdag 6 augustus: Klassiek in Huygens’ Hofwijck / DiviDivi3 speelt Piazolla; Aanvangstijd: 16.00 uur. Toegangsprijs: € 10,00. In de tuin van Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2a, 2275 AD Voorburg. Bij slecht weer wordt het concert verplaatst naar Theater Ludens. Check een dag voor het concert: www.theaterludens.nl
Dividivi3  bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet). Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders. Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

De  Dividivi zagen zij voor het eerst tijdens een Caraïbische tournee. Deze exotisch aandoende boom laat zich vormen door de wind en is een mooie metafoor voor het trio. Zoals de boom gevormd wordt door de wind, vormt het blazerstrio de muziek met hun adem. Exotisch kan de bezetting van het ensemble worden genoemd. Niet alleen is er een minimale hoeveelheid originele composities voor het trio, maar ook zijn er weinig ensembles bestaand uit fluit, hobo en klarinet in Nederland.

Met de ‘Histoire du Tango’ als uitgangspunt neemt het trio u mee in het leven van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla. Met dit stuk dat hij aan het einde van zijn leven schreef, laat hij niet alleen de ontwikkeling van de tango zien, maar ook van zijn eigen carrière als componist. Piazzolla speelde als bandoneonist in het befaamde tango-orkest van Aníbal Troilo. Troilo hield vast aan de originele vorm van de tango terwijl Piazzolla deze juist verder wilde ontwikkelen. Tijdens zijn studie in Parijs bouwde Piazzolla verder aan zijn eigen stijl onder meer door elementen uit de klassieke muziek, vooral van Bach en Strawinsky. Maar ook de jazzmuziek van Gershwin was een inspiratie voor hem. Samen met de jazz saxofonist Gerry Mulligan nam hij onder andere de plaat ‘Summit’ op, waarbij de jazz en tango prachtig samensmelten.

Op het programma staan o.a.: A. Piazzolla (1921-1992)  – Histoire du Tango (deel 1, 2 en 3);  J.S. Bach (1685-1750)  – delen uit de Goldberg variaties (arr. Paloma de Beer); G. Gershwin (1898-1937) –Rialto ripples rag (arr. Geert Rubingh).