Activiteiten
Van klassiek tot Bowie bij Theater Ludens

Dit is het overzicht van de voorstellingen in Theater Ludens in de periode van 6 tot en met 14 augustus. Let op: de kassa blijft gesloten. Kaarten bestellen kan alleen via de website: www.theaterludens.nl

Donderdag 6 augustus: Klassiek in Huygens’ Hofwijck / DiviDivi3 speelt Piazolla. Aanvangstijd: 16.00 uur. Toegangsprijs: € 10,00 .

In de tuin van Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2a, 2275 AD Voorburg. Bij slecht weer wordt het concert verplaatst naar Theater Ludens. Check een dag voor het concert: www.theaterludens.nl . Dividivi3  bestaat uit Rieneke Brink (fluit), Paloma de Beer (hobo) en Ilse Eijsink (klarinet). Zij vormen een eigenwijs blazerstrio dat graag van de gebaande paden afwijkt. Met volle teugen genieten zij van het ontwikkelen en uitvoeren van bijzondere muzikale projecten en concerten waarbij ze al hun creatieve en artistieke vaardigheden kunnen aanspreken. Ook van hun reguliere concerten maken zij iets bijzonders. Programma’s stellen zij samen rondom een thema waarbij ze tijdens hun optredens mondelinge toelichting geven. Zo weten zij als geen ander door humor en bevlogenheid hun publiek aan zich te binden en te betoveren.

De  Dividivi zagen zij voor het eerst tijdens een Caraïbische tournee. Deze exotisch aandoende boom laat zich vormen door de wind en is een mooie metafoor voor het trio. Zoals de boom gevormd wordt door de wind, vormt het blazerstrio de muziek met hun adem. Exotisch kan de bezetting van het ensemble worden genoemd. Niet alleen is er een minimale hoeveelheid originele composities voor het trio, maar ook zijn er weinig ensembles bestaand uit fluit, hobo en klarinet in Nederland.

Met de ‘Histoire du Tango’ als uitgangspunt neemt het trio u mee in het leven van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla. Met dit stuk dat hij aan het einde van zijn leven schreef, laat hij niet alleen de ontwikkeling van de tango zien, maar ook van zijn eigen carrière als componist. Piazzolla speelde als bandoneonist in het befaamde tango-orkest van Aníbal Troilo. Troilo hield vast aan de originele vorm van de tango terwijl Piazzolla deze juist verder wilde ontwikkelen. Tijdens zijn studie in Parijs bouwde Piazzolla verder aan zijn eigen stijl onder meer door elementen uit de klassieke muziek, vooral van Bach en Strawinsky. Maar ook de jazzmuziek van Gershwin was een inspiratie voor hem. Samen met de jazz saxofonist Gerry Mulligan nam hij onder andere de plaat ‘Summit’ op, waarbij de jazz en tango prachtig samensmelten.

Op het programma staan o.a.: A. Piazzolla (1921-1992)  – Histoire du Tango (deel 1, 2 en 3), J.S. Bach (1685-1750)  – delen uit de Goldberg variaties (arr. Paloma de Beer), G. Gershwin (1898-1937) –Rialto ripples rag (arr. Geert Rubingh)

Zaterdag 8 augustus: Concert / Sven Ratzke  / Where are we now. Aanvangstijd: 19.30 én 21.30 uur. Toegangsprijs: € 18,50.

Dat  Sven Ratzke  één van de beste Bowie-vertolkers is, bewijst hij wederom met zijn nieuwste show  ‘Where Are We Now’. Hierin laat hij in een intieme setting de kwaliteiten van Bowies nummers in al zijn puurheid zien. Zowel de poëtische eenvoud ervan als zijn universele thema’s komen aan bod. Klassiekers als ‘Heroes’ en ‘Ashes to Ashes’, maar ook juweeltjes als ‘Life on Mars?’ stralen in prachtige nieuwe arrangementen.

Ratzke is een entertainer en verhalenverteller pur sang die prikkelt, verwart en verleidt. Hij neemt je mee op reis door het haast filmische Bowie-universum en direct ook door het zijne. Feiten, fictie, anekdotes en onderonsjes met het publiek versmelten tot een spannend geheel.  Sven speelde met deze show reeds in Australië, Europa en New York. Overal werd de show overladen met louter 5 sterren recensies en staande ovaties. En nu is hij eindelijk terug in Nederland.

Donderdag 13 augustus: Film / Irma la Douce. Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

Komedie/drama/romantiek van Billy Wilder. Met o.a. Shirley MacLaine en Jack Lemmon. Na het succes van ‘The Apartment’ (1960) is het gouden trio Wilder-Lemmon-MacLaine wederom op volle sterkte in deze romantische klassieker. Lemmon speelt Nestor, een voormalige politieman die verliefd wordt op de prostituee Irma (geweldige rol van MacLaine). Hij kan het niet verdragen dat ze met iedereen het bed deelt en verzint een geniaal plan om haar voor zichzelf te houden. Lemmon is in topvorm als de charmante en grappige verleider die alles in het werk stelt om zijn liefde te behouden maar ongewild zijn eigen graf graaft. Oscar voor de muziek, Golden Globe voor MacLaine.

Donderdag 13 augustus: Film / La Belle Epoque. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

Komedie van Nicolas Bedos. Met o.a. Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant en Pierre Arditi. Het uitgebluste huwelijk van Victor (Auteuil) en Marianne (Ardant) krijgt mogelijk een nieuwe impuls wanneer hij bij een prijzig, maar tot in de puntjes georganiseerd rollenspel zijn eerste ontmoeting met Marianne, in een hippe bar in Lyon in 1974, nog eens over kan doen. Komisch drama van Bedos (die ook het scenario schreef) is prettig vilein, zegt ondertussen verstandige dingen over de liefde en ouder worden, en is lang niet zo voorspelbaar als je na bovenstaande plot misschien zou denken.