Nieuws
Corona kost GGD’en 465 miljoen

Het testen van mensen op corona, het analyseren van de monsters en bron- en contactonderzoek kost de GGD’en dit jaar naar schatting 465 miljoen euro. Dat heeft bureau AEF becijferd op verzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Bron- en contactonderzoek kost het meest: 275 miljoen euro. Daarbij is uitgegaan van acht uur werk per individu.

AEF gaat ervan uit dat het dagelijks aantal tests ophoog gaat van 30.000 naar 70.000. In de periode juni-december komt men dan op 11,3 miljoen tests. Vijf procent daarvan zal een positief resultaat hebben, zo verwacht AEF. Dat zijn 565.000 gevallen.

Dat het bron- en contactonderzoek zoveel geld kost, komt door de extra inzet van personeel van de GGD’en zelf en de inhuur van externen. Bij de kosten bemonstering van de tests (96 miljoen euro) is dat ook zo. Voor die bemonstering krijgen de GGD’en wel een vergoeding van het RIVM, maar die is te laag: 65 tot 95 euro terwijl de bemonstering per test 55 tot 117 euro kost.

Andere tegenvallers voor de GGD’en zijn: meerkosten die elders in de organisatie ontstaan en minder inkomsten uit bijvoorbeeld vaccinatie van reizigers.

In de periode januari-mei hadden de GGD’en al 37,5 miljoen euro extra kosten door corona. Dat loopt op naar 127,9 miljoen in de maanden juni-augustus en 299,4 miljoen voor de periode augustus-december.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter