Mening
De zomer van 2020: Corona, hittegolven en hoosbuien

De zomervakantie is voorbij, deze week zijn ook in Leidschendam-Voorburg de scholen weer begonnen. Een zomer met corona. Een zomer met hittegolven en hoosbuien. Kortom, een zomer die we ons nog lang zullen herinneren.

Corona heeft onze gemeente hard geraakt. Twee weken terug had Leidschendam-Voorburg de meeste corona-doden, zes inwoners zijn helaas hieraan overleden. In heel Nederland waren dat er 32, en Rotterdam, toch een corona-haard, had er maar 5. In totaal zijn er in onze gemeente tot nu toe 20 mensen overleden, wat heel triest is.

Maar corona heeft ook een positief effect gehad, minder verkeer, minder geluid, minder luchtvervuiling. Dat weegt niet op tegen het verlies van familieleden, vrienden, bekenden, en alle beperkingen die corona met zich meebrengt. Tegen het desastreuze effect dat corona heeft gehad op kleine ondernemers, winkeliers, horeca. Maar we kunnen er wel wat van leren. Misschien heeft de wereld wel genoeg van die massa-drang van ons. Alles moet steeds groter: bioscopen, stadions, concertzalen, scholen, supermarkten, ziekenhuizen.

We leven steeds meer boven op elkaar. De wereld vormt zo een makkelijke prooi voor pandemieën als corona. Maar de vraag is: hébben we er ook wat van geleerd?

Volgens mij niet. We staan te popelen om ons oude leventje weer op te pakken. Zodra er weer gevlogen mocht worden, vliegen Nederlanders uit naar alle vakantie-windstreken. Risico of geen risico. En boos worden als het vakantiegebied ‘opeens’ oranje kleurt. Boos zijn ook de jongeren, omdat ze genoeg hebben van de mondkapjes en het afstand houden. Alsof we dat met zijn allen ook echt doen. Anderhalve meter afstand in de supermarkt? Knap als het je lukt…

Het kan ook anders. Laten we de lessen van corona gebruiken om minder grootschalig te willen leven en wonen. Boodschappen kun je ook lokaal doen. Vakantie in eigen land of in onze buurlanden is echt geen straf. Kleinere klassen op school, meer online vergaderen in plaats van naar conferenties overal ter wereld te vliegen. De auto laten staan en thuis werken. We weten nu dat het kan. Toch?

Misschien moet het gemeentebestuur ons helpen om die lessen ook in praktijk te brengen. Een voorbeeld. Een aantal gemeenten heeft de straten rondom scholen afgesloten voor autoverkeer, het concept ‘Schoolstraat’. Den Haag bijvoorbeeld. Om het veilig te houden voor kinderen die nu steeds vaker op de fiets naar school komen. Zo ontstaat er meer ruimte op straat en op het schoolplein. Het verkeersinstituut CROW heeft hiervoor al een protocol opgesteld. ,,Overnemen, gemeente’’, zou ik zeggen, ,,gewoon kijken hoe de buren het hebben gedaan en ook doen.”

En als we toch onze gemeente gaan aanpassen, laten we dat dan gelijk doen voor de hittegolven en de hoosbuien. In Arnhem heeft de gemeenteraad een 10-jarenplan aangenomen om de gemeente beter geschikt te maken voor hittegolven en hoosbuien. Asfalt wordt vervangen door groen, pleinen en winkelcentra krijgen schaduwplekken. Pleinen en velden krijgen een waterbergingsfunctie. Inwoners vinden het leuk om hierbij mee te denken, er is veel creativiteit, benut het, gemeente! En kom met een goed ruimtelijk plan. Minder massaal, meer schaduw, minder autoverkeer, meer veiligheid. Voor corona en voor duurzaamheid.

(Marjan van Giezen, Voorzitter Stichting Duurzaamheid Leidschendam-Voorburg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter