Nieuws
Onmisbare Maartje Looijen kan niet zonder voetbal

Als voetballertje opgeleid aan de Kastelenring bij RKAVV, via het beloftenteam gepromoveerd naar de hoofdmacht van ADO Den Haag Vrouwen, sterk teruggekomen na een afgescheurde kruisband en daarna snel uitgegroeid tot een onmisbare multifunctionele kracht. Geen wonder dat ADO Den Haag Vrouwen Maartje Looijen deze zomer graag voor nog eens twee seizoenen aan zich bond.

Met een contract voor meer dan één seizoen maakte ADO Den Haag Vrouwen duidelijk dat Maartje Looijen de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke speler. De nu 21-jarige vleugelspits uit Leidschendam zette graag haar handtekening onder de nieuwe overeenkomst met de club, waar zij in 2014 als belofte begon. ,,Ik voel mij hier lekker op mijn plek en vind het fijn dat ADO daar hetzelfde over denkt.”

Zoals in de Eredivisie Vrouwen niet ongebruikelijk is, behoort Maartje op jeugdige leeftijd al tot de meer ervaren spelers. Inmiddels heeft zij vijf Eredivisie-seizoenen achter de rug en binnenkort passeert zij de kaap van 100 wedstrijden in het geel en groen. ,,Ik denk dat ik met die ervaring onze jongere spelers weer kan helpen.” De link Looijen-ADO Den Haag Vrouwen beperkt zich overigens niet tot Maartje. Zoals hij al deed bij de jeugd van RKAVV zit vader Peter bijna wekelijks langs de lijn om actiefoto’s te schieten. Moeder Leonie, met een eigen praktijk als hypnotherapeute, zorgt het komende seizoen voor de mentale begeleiding van de meidenteams onder 16 en 17. De topscorer van onder 17 had daar vorig seizoen al merkbaar baat bij.

De kruisbandblessure die Maartje in 2016 opliep, hield haar twaalf maanden aan de kant. Daarna had zij een heel seizoen nodig voor zij zich weer ‘de oude’ voelde. Maar vervolgens liet zij de twee laatste seizoenen een opvallende ontwikkeling zien. Is zij na de blessure als voetballer veranderd? ,,Qua spel niet, maar ik denk dat ik het voetbal nog meer ben gaan waarderen. Dat houdt ook in dat je in het veld nog meer geeft.” Van oorsprong een buitenspeler die vooral doelpunten voorbereidde vertaalde Maartje dat al snel in een veel grotere eigen productie. ,,Ik denk dat ik nu meer in de positie kom om kansen te krijgen en die gaan er ook in, al moet je daarbij af en toe ook geluk hebben.”

Verder toonde Maartje zich op andere plaatsen van waarde dan als pure rechts- of linksbuiten. ,,Dat heeft te maken met het andere systeem dat wij onder Sjaak Polak zijn gaan spelen (4-4-2 in plaats van 4-3-3, red.). Daardoor heb ik meer vrijheid om mij op het middenveld aan te bieden of achter de verdediging weg te laten steken. En als ik zelf op het middenveld speel, weet ik ook wanneer ik de bal naar de vleugel moet spelen.”

Gevraagd waar voor haar de lat ligt, bekent Maartje dat zij niet de ambitie van veel Nederlandse voetbalsters heeft om naar het buitenland te verkassen. ,,Al weet je nooit wat de toekomst nog brengt”, houdt zij wel een slag om de arm. ,,ADO is echt mijn club en hier heb ik het goed. Bovendien hou ik erg van thuis.” Met ADO Den Haag Vrouwen verwacht zij het komende seizoen ook goed te kunnen presteren. ,,Ik denk dat wij een goed team hebben en hoop dat wij de top 3 kunnen bereiken. Wij kunnen met elke club uit de top concurreren.”

Dat drie basiskrachten zijn vertrokken, zorgt niet voor twijfels. ,,Daar zijn een paar goede speelsters voor teruggekomen (Eline Koster en Nikki IJzerman van Excelsior Barendrecht, red.) en uit het beloftenteam zijn enkele speelsters doorgeschoven, die vorig seizoen al met ons hebben meegetraind (Anne Sellies, Katelyn Hendriks en Maaike van Klink).” In de aanloop naar het seizoen heeft Maartje niet – zoals in de twee voorgaande zomers – kunnen spelen met het beach soccer-team van ploeggenoot Sharona Tieleman. ,,Dat is lekker om fit te blijven.” Op het veld heeft zij daar ook voordeel van. ,,Conditioneel is beach soccer heel zwaar en het andere spel is ook nog eens technisch uitdagend.”

Het voetballen combineert Maartje inmiddels twee jaar met een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit in Leiden. Zij vindt die combinatie prima te doen. ,,En het is ook belangrijk dat je een diploma haalt.” Of Maartje op termijn de eerste professor kunstgeschiedenis in de Eredivisie Vrouwen wordt, is de vraag. ,,Ik weet nu nog niet zeker of ik met de studie doorga voor een master.” Dat hangt ook samen met het vooruitzicht op werk. Vast staat wel dat het voetbal voor haar een belangrijke rol blijft spelen. ,,In het voetbal kan ik al het andere loslaten. In de corona-tijd heb ik ook gemerkt dat ik zonder voetbal mijn hele structuur kwijt ben.”

ADO Den Haag Vrouwen begon de competitie met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Dat werd een 1 – 0 nederlaag. De eerste thuiswedstrijd is aanstaande vrijdag 11 september tegen Excelsior. Voorlopig worden de thuiswedstrijden nog zonder publiek gespeeld. Wedstrijdbeelden zijn wel te zien bij FOX Sports en de NOS.

(Tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)