In de regio Haaglanden, waar Leidschendam-Voorburg onder valt, raken steeds meer mensen besmet met het coronavirus. Het kabinet heeft daarom aangekondigd dat er nieuwe maatregelen worden genomen in zes veiligheidsregio’s, waaronder Haaglanden. De zes regio’s vormen uitschieters daar waar het gaat om de toename van het aantal besmette inwoners.

Naast de maatregelen die worden genomen door de rijksoverheid, neemt de regio Haaglanden nog een aantal aanvullende maatregelen, aldus de Veiligheidsregio in een verklaring. ‘Het uitgangspunt daarbij is dat er de komende tijd extra aandacht wordt gevraagd om de coronamaatregelen echt te blijven naleven. Dit geldt voor thuis en in het openbare leven, zoals in winkels, in de horeca en op feestlocaties. Daarom in de eerste plaats een dringend beroep op alle inwoners om verantwoordelijkheid te nemen en zich aan de maatregelen te houden’.

‘Het blijft van groot belang dat mensen vaak handen wassen en hun handen desinfecteren bij binnenkomst in een gebouw. Daarnaast vraagt de veiligheidsregio ondernemers maatregelen te verscherpen waar nodig. Zo is het van belang om de eerder ingestelde looproutes goed te handhaven en waar nodig te verduidelijken, om gezondheidschecks áltijd uit te voeren, om bezoekers tot het gestelde maximum te beperken en om bezoekers van horeca altijd te registreren’.

Verder neemt de veiligheidsregio Haaglanden de volgende maatregelen:

= Kwetsbare groepen worden extra beschermd. De komende tijd worden venstertijden ingesteld voor deze groepen bij overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren. De veiligheidsregio vraagt aan organisaties en bedrijven dit ook te doen,
= Er komt meer communicatie gericht op doelgroepen waar besmettingen plaatsvinden, zoals jongeren en studenten. Zo wordt er gesproken met universiteiten, hogescholen en studenten(sport)verenigingen. De doelgroepen worden actief uitgenodigd om mee te denken. Doel van de communicatie is dat deze groepen (opnieuw) de urgentie gaan zien van het naleven van de regels,
= Met specifieke branches en groepen, zoals studentenverenigingen, horeca en geloofsgemeenschappen, wordt intensief gesproken over de naleving van de regels.  Gemeenten in de veiligheidsregio ondersteunen het organiseren van veilige activiteiten voor jongeren en studenten,
= Handhaving wordt geïntensiveerd. Er komen gerichte controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden wordt, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden.

Het kabinet heeft drie nieuwe maatregelen aangekondigd in een poging het snel stijgende aantal coronabesmettingen de kop in te drukken. De maatregelen gaan morgen, zondag, om 18.00 uur in. Het zijn:

= Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden,

= Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen,

= Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Op een persconferentie spraken premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) over een ‘come back’ van het coronavirus en een ‘tweede golf’. ,,De feiten zijn zorgwekkend’’, aldus de premier. Niet alleen loopt het aantal besmettingen snel op, ook de ziekenhuisopnamen stijgen. In verpleeghuizen komt weer meer corona voor. Eén persoon met het virus besmet nu 1,5 persoon. ,,Deze trend moeten we keren’’, aldus Rutte, die erop wees dat ‘we’ eerder succes hebben gehad in de strijd tegen het virus vanwege ons gedrag; de motivatie ons aan de regels te houden. ,,Het gevoel van die noodzaak moet terug’’, aldus Rutte.

Hugo de Jonge stelde dat zorgpersoneel en leerkrachten vanaf maandag voorrang krijgen bij coronatests. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich bij milde klachten niet meer te laten testen. De wachttijd voor een uitslag van een test is nu 96 uur; het dubbele van de gewenste 48 uur. Die situatie zal nog enkele weken zo blijven. Alsdan zal er pas meer laboratoriumcapaciteit zijn. Er wordt ook gekeken naar de invoering van sneltests. Waarschijnlijk in november.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter