Nieuws
Geen inkoop coronatesten

De gemeente gaat geen coronatesten bij commerciële bedrijven aankopen om inwoners te helpen nu de testcapaciteit van de GGD tegen zijn grenzen aanloopt. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar duidelijk gemaakt in een gesprek met de gemeenteraad over de coronacrisis.

Volgens Tigelaar is de testcapaciteit een landelijke zaak en kan de gemeente daarin geen eigen beleid voeren. Hij stelde dat er ook in deze regio testlocaties van de GGD bij komen. ,,Wij gaan lokaal niet over de testcapaciteit. We hebben daar ook geen invloed op’’, aldus Tigelaar.

Het debat ontstond toen bleek dat inwoners van Leidschendam-Voorburg wel een halve dag nodig hebben om de GGD telefonisch te bereiken om vervolgens naar Amsterdam gezonden te worden voor een coronatest.

Volgens de burgemeester heeft de coronacrisis de zwakke plekken in de samenleving bloot gelegd. Tegelijk is duidelijk geworden dat de samenleving er na de crisis anders uit zal zien. Alleen is de vraag hoe anders en hoe daarop een antwoord te geven als gemeente.

Tigelaar stelde dat de tweede golf ,,er aan zit te komen.’’ Alles is er echter op gericht een nieuwe lock down te voorkomen. Daarvoor is maatwerk nodig ,,en dat is ingewikkeld.’’ Een nieuwe lock down is volgens de burgemeester ,,funest voor de sociale infrastructuur.’’

De burgemeester riep op tot ‘aandacht voor elkaar’. Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten niet meer dichtgetimmerd worden, zo stelde hij. Corona zal in die huizen zelf ingedamd moeten worden ,,maar dat is enorm moeilijk.’’

Met de horeca wordt bekeken hoe de ondernemers kunnen door blijven draaien, ook in de wintermaanden. Wat betreft cultuur, sport, verenigingsleven en sociale infrastructuur wordt gezocht naar manieren die overeind te houden.

Voor jongeren wordt gewerkt aan een programma waardoor zij zich ook in de wintermaanden niet hoeven te vervelen. Daarnaast is er voortdurend overleg met de zorginstellingen en het onderwijs over corona, de effecten ervan en te nemen maatregelen.

Wat de toekomst betreft hintte de burgemeester op een andere inrichting van de buitenruimte en de effecten die het werken thuis heeft. (foto: ANBO)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter