Nieuws
Amber Verspaget laat met plezier het beste van zichzelf zien

Met onder meer een juweel van een dieptepass in de voorbereiding en een bijna in de kruising belande volley in het openingsduel van de competitie liet Amber Verspaget zien dat ADO Den Haag Vrouwen nog veel plezier aan haar kan beleven. Met plezier voetballen is voor de Brabantse het belangrijkste na haar terugkeer van een kruisbandblessure.

Zagen de mannen van ADO Den Haag deze zomer het ene na het andere Haagse icoon kiezen voor de Parel van het Zuiden, ADO Den Haag Vrouwen prijst zich dit seizoen opnieuw gelukkig met een paar Brabantse parels. Toevallig zijn Amber Verspaget en Pleun Raaijmakers ook nog eens maatjes, die elkaar via het voetbal leerden kennen bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven van de KNVB. ,,Altijd gezellig”, zegt Amber over hun gezamenlijke dagelijkse ritjes van huis naar de Hofstad en vice versa.

Vorig seizoen stond voor Amber in het teken van de terugkeer van een gescheurde kruisband. ,,Ik hoorde teamgenoten er wel eens over, maar had nooit verwacht dat het mij zou kunnen overkomen”, vertelt zij over wat er in maart 2019 uitgerekend in haar dertiende wedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen gebeurde. ,,Ik speelde toen niet elke week, moest vechten voor mijn plek, en kreeg een kans in wat voor ons dé wedstrijd is, thuis tegen Ajax.” Gretig en goed aan het duel begonnen wilde zij een tegenstander die de bal te ver voor zich uit speelde een halt toeroepen. ,,Ik zette mijn been verkeerd neer en wist direct dat het niet goed zat. Je hoopt dat het meevalt, maar mijn hele kruisband was doormidden gescheurd.”

Anderhalf jaar later constateert zij dat haar herstel wonderbaarlijk goed is verlopen. ,,Ik heb na mijn operatie geen echte tegenslag of pijn gehad en ben steeds fitter en sterker geworden.” Op haar eigen verzoek werkte zij vooral in haar eigen vertrouwde omgeving aan haar revalidatie. Amber werd daarbij geholpen door de fysiotherapeut die zij nog kende van haar tijd bij Achilles ’29, Sander van Dijk. ,,Het was fijn dat de club mij daarvoor de ruimte gaf.” In februari van dit jaar vierde Amber haar rentree in een wedstrijd van de beloften tegen Ajax. Dat haar familie, trainer Sjaak Polak en veel ploeggenoten daarbij aanwezig waren, liet haar niet onberoerd en gaf een extra boost. ,,Dat de spelers lieten blijken dat ze blij waren dat ik terug was. laat zien wat voor een team wij zijn. Ik voel me hier dan ook heel erg thuis.”

Begonnen aan haar derde seizoen in het geel en groen denkt Amber dat Den Haag het beste van haar nog niet heeft gezien. ,,De wedstrijden die ik nu heb gespeeld, waren al zoveel beter dan mijn eerste seizoen. Dat is best bijzonder als je er een jaar uit bent geweest.” Wat haar in het eerste seizoen parten speelde, is dat zij zich misschien te graag wilde bewijzen. ,,Ik legde mezelf steeds druk op.” In plaats daarvan geniet zij nu van elk moment dat zij in het veld staat. ,,Ik ben blij dat ik weer kan en mag voetballen. Door die andere mindset speel ik met meer plezier en vertrouwen. Dacht ik vroeger bij een foute pass nog: ‘Daar gaat mijn plek’. Nu moet gewoon de volgende goed zijn.” In de voorbereiding resulteerde dat onder meer in een puntgave dieptepass waarmee zij een ploeggenoot direct vrij voor het doel zette. In het openingsduel van de competitie bij PEC Zwolle was Amber met een volley dicht bij een late gelijkmaker. ,,Als die erin was gevlogen, was ik gek geworden.”

Aan de competitiestart van ADO Den Haag Vrouwen hield Amber gemengde gevoelens over. ,,Tegen PEC Zwolle gaven wij niet thuis, speelden wij niet op hetzelfde niveau als in de voorbereiding en verloren daarom terecht. Tegen Excelsior ging het beter. Het was fijn dat we drie punten haalden, maar in plaats van 1-0 had het ook 4-0 of 5-0 kunnen worden en dat was goed voor het zelfvertrouwen geweest.” Na een invalbeurt tegen PEC maakte Amber tegen Excelsior 90 minuten in de basis vol. ,,Ik heb laten zien dat ik terug ben, voel me sterker dan ooit en ga dan ook voor een basisplaats.”

Voor ADO Den Haag Vrouwen staan nu twee thuiswedstrijden tegen Heerenveen op het programma: vanavond vrijdag 25 september voor de Eredivisie Cup en een week later in de Vrouwen Eredivisie. Amber zag de komende tegenstander live op Fox Sports een prima wedstrijd tegen spelen tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat PSV. ,,Ik denk dat het voor ons twee mooie potjes zijn om te laten zien dat wij zeker gelijkwaardig of beter zijn.” Zij kijkt ook al uit naar het eerste optreden van ADO Den Haag voor de camera’s van Fox Sports, op zondag 11 oktober uit tegen FC Twente. ,,Die aandacht is superleuk en het is mooi dat we dat met z’n allen hebben bereikt. Het is alleen maar mooi om jezelf op tv terug te kunnen zien. Dat neemt niet weg dat wij ons wel moeten focussen op het voetbal en het strijden voor elke meter, en niet op het feit dat wij op tv komen.” (Tekst: Roeland Gelink. Foto KNVB)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter