Nieuws
Balveroveraar Annouk Boshuizen ook succesvol in ondernemen

Bij ADO Den Haag Vrouwen gestart als spits met een neusje voor doelpunten heeft Annouk Boshuizen zich nadien ontwikkeld tot belangrijke balveroveraar op het middenveld. Tussen de bedrijven door begon zij ook een snel groeiende onderneming in sport- en bedrijfskleding.

Na inmiddels twee seizoenen als verdedigende middenvelder van ADO Den Haag Vrouwen beschouwt Annouk Boshuizen dat echt als haar plek. ,,Wat mij betreft ga ik daar nooit meer weg. In die rol kan ik zowel verdedigend als aanvallend belangrijk zijn en veel meters maken vind ik leuk.” Dat haar team onder trainer Sjaak Polak het typisch Nederlandse 4-3-3 heeft verruild voor het klassiek Engelse 4-4-2, maakt voor haar niet veel verschil. ,,Je krijgt van de trainer specifieke taken en die voer je zo goed mogelijk uit. Of er nu meer of minder spelers om mij heen staan, maakt mij niet zoveel uit.”

Annouks kwaliteiten kwamen onder meer optimaal tot hun recht in de laatste krachtmeting met Ajax. Met een cruciale interceptie op de helft van de Amsterdammers leidde zij direct een treffer van haar team in. ,,Mijn duelkracht is een van mijn sterke punten. Als ik de bal heb veroverd, wil ik die het liefst direct naar voren spelen.” Op die manier lag Annouk met een dieptepass ook aan de basis van ADO Den Haags derde treffer in het recente thuisduel tegen Heerenveen (https://www.youtube.com/watch?v=lQSFzXTAP5o). ,,Die kon ik geven omdat ik wist dat er ruimte lag achter de verdediging van Heerenveen.” Kan diep spelen niet, dan is het haar taak juist rust te brengen door ervoor te zorgen dat bal in de ploeg blijft. ,,Als je een paar keer de bal snel bent kwijtgeraakt, is het belangrijk die te houden.”

Na drie achtereenvolgende thuiszeges (zij het nog zonder publiek) constateert Annouk dat haar team in een lekkere flow zit en dat veel oefenen op wat te doen in balbezit in de voorbereiding nu haar vruchten afwerpt. ,,In zo’n flow gaat alles lekker, maar natuurlijk kan er altijd wat beter, op dit moment met name het kantelen bij balbezit van de tegenpartij.” Als partner van Annouk in het hart van het Haagse middenveld heeft dit seizoen zowel Nadine Noordam als Pleun Raaijmakers gefungeerd. ,,Mij maakt het niet zoveel uit met wie ik speel. Voordeel van Nadine is dat zij altijd blijft lopen en daardoor altijd bereikbaar is, terwijl ik met Pleun zelf mee naar voren kan omdat ik weet dat zij dan de verdedigende rol oppakt.”

Voordat het vorige seizoen plotseling werd beëindigd door de coronacrisis stond Annouk een tijd aan de kant nadat zij na een wedstrijd last had gekregen van hartkloppingen. ,,Als topsporter hoor je geen last van je hart te krijgen”, maakt zij duidelijk dat zij schrok van die ervaring. Snel en grondig onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er geen medische problemen waren. Onder de welkome begeleiding van een sportarts werkte Annouk daarna stapje voor stapje aan haar rentree. ,,Hij heeft mij getest en steeds gekeken welke volgende stap ik kon zetten, zodat ik rustig heb kunnen opbouwen. De eerste training en de eerste wedstrijd daarna waren spannend, maar nu denk ik er niet meer aan. Ik ben fit en heb vertrouwen in mijn eigen lichaam.”

Een jaar na haar overgang van VDL in Maassluis naar het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen (in 2017) ging Annouk ook als ondernemer aan de slag. Met haar vader begon zij het bedrijf Teamwear Concept, dat sport- en andere kleding levert aan verenigingen, scholen en bedrijven, desgewenst bedrukt in de eigen huisdrukkerij. Onder leiding van Annouk is het bedrijf snel gegroeid. ,,Eén ding staat bij ons voorop en dat is kwaliteit. Wij hebben nu een team van vijf krachten en beginnen al weer uit ons pand te groeien.” De combinatie van voetbal met haar eigen bedrijf bezorgt Annouk drukke dagen. ,,Eigenlijk sta je altijd aan en heb je nooit vrij. Misschien is dat één van de redenen waarom het vorig jaar fout is gegaan.” Zij houdt daar nu ook beter rekening mee. ,,Leuk aan eigen baas zijn, is dat je zelf je dagen kan indelen.”

(Tekst Roeland Gelink. Foto KNVB)