Nieuws
Tariefstijging openbaar vervoer vanwege corona

De tarieven in het openbaar vervoer gaan mogelijk omhoog om de vervoersbedrijven door de coronacrisis te helpen. De tariefstijging is echter het laatste redmiddel. Eerst gaan de vervoerders andere maatregelen nemen om kosten te drukken. Dat blijkt uit een document dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de instantie die de vervoerders concessies verleend, heeft opgesteld.

De coronacrisis kost de vervoerders op termijn 900 miljoen euro aan reizigersinkomsten. Door te besparen op inkopen kan 500 miljoen euro gevonden worden. Rest gat van 400 miljoen euro. Voor 2021 wordt nu gerekend op een verlies van 44 miljoen euro. Dat wordt vooral veroorzaakt door 22 procent minder reizigers dan eerder verwacht. MRDH stelt dat het verlies komend jaar op nul dient uit te komen.

De vervoerders gaan eerst proberen te besparen op de eigen bedrijfsvoering. Daarna wordt gekeken naar onderlinge samenwerking en het via MRDH lenen van geld. Vervolgens komen maatregelen aan de orde die een effect hebben voor de reizigers. Het gaat dan om het vergroten van afstanden tussen haltes, het beperken van de openingstijden van servicepunten, het snijden in producten voor de reizigers, het stoppen van ‘dubbelingen’ op lijnen en het gaan rijden met een lagere frequentie.

Als dat alles niet de gewenste besparing van 44 miljoen euro opbrengt moeten lijnen of delen van lijnen worden geschrapt, gaan servicepunten dicht, gaan de frequentie waarmee gereden wordt nog verder omlaag en komen tariefsverhogingen aan de orde.

MRDH wijst erop dat de financiën van de vervoerders ook zonder corona al onder druk staan. Beheer en onderhoud van materieel worden steeds duurder, geld voor investeringen is tot eind 2024 al vastgelegd in projecten, financiële meevallers gaan op aan ‘corona’ en na 2025 kwamen de vervoerders sowieso al geld tekort voor hun ambities. MRDH gaat ervan uit dat er niet gesneden wordt in subsidies noch in de rijkssteun voor het openbaar vervoer. Over de mate waarin het rijk in 2021 zal bijspringen om coronaverlies op te vangen bestaat overigens onduidelijkheid.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter