Activiteiten
Cabaret, toneel en films in theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens voor de periode van 4 tot en met 20 november. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstellingen. Kaarten reserveren en bestellen kan ook www.theaterludens.nl

Donderdag 5 november: Film / Lazarro Felice /  Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

Tragikomische fabel over het vergeten dorpje Inviolata in het midden van Italië, waar een gemene markiezin de bewoners uitbuit en voor niets op haar tabaksplantage laat werken. Wanneer haar jonge, vrijgevochten neef op bezoek komt en vriendschap sluit met de pure en in en in fatsoenlijke Lazzaro (onvergetelijk gespeeld door nieuwkomer Tardiolo), lijkt haar rol snel uitgespeeld. Het verhaal gaat halverwege een totaal onverwachte kant op, maar spreekt desondanks van begin tot eind tot de verbeelding. En zegt ondertussen heel verstandige dingen over de verschillen tussen arm en rijk.

Donderdag 5 november: Film / Vice / Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

‘Deze film is gewoon linkse propaganda!’ klaagt een man in de slotscène van Vice. Een metagrapje met een kern van waarheid: dit filmportret van Dick Cheney, vicepresident onder George W. Bush, is inderdaad verre van neutraal. Zoals hij eerder deed in The Big Short, over de kredietcrisis van 2008, presenteert regisseur/scenarist McKay zijn persoonlijke visie op de recente geschiedenis als een satirische wervelstorm – niet subtiel, wel uitdagend, verontrustend en hoogst amusant. Met heerlijk spel van Adams (mevrouw Cheney), Rockwell (Bush), Carell (Rumsfeld) en vooral Bale, haast onherkenbaar in de hoofdrol.

Vrijdag 6 november: Cabaret / Alex Roeka / Rauwe genade. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00. 

Na ruim 40 jaar in steden te hebben gewoond, trekt zanger Alex Roeka zich door omstandigheden gedwongen terug in een Zeeuws dorp. Gevraagd en ongevraagd komen familie, vrienden, verdwaalde randfiguren en schimmen uit het verleden de stilte verstoren met hun verhalen, herinneringen, vragen, verwijten, hun vreemde gedachtespinsels, ideeën en plannen. Ondertussen stevig gebruik makend van de ijskast. Deze combinatie van landelijke rust en menselijk rumoer is blijkbaar een goede voedingsbodem voor het schrijven, want na een korte hapering in het creatieve proces vliegen de liedjes en verhalen er bij Roeka weer de een na de ander uit. Meer dan genoeg voor een nieuw theaterprogramma.

Zaterdag 7 november: Cabaret / Enge Buren / BASTA! Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00. 

Na 2.893 optredens, 7 avondvullende shows, 243 liedjes, 28 dansjes, 156 persiflages, 114 briljante acts, 73 totaal mislukte acts, 1 vuurspuwnummer, 633 pizza’s (calzone), 1 hit, 16 vechtpartijen, 4 scheidingen, 103 instrumenten, 5 transportbusjes, 43.056 keelsnoepjes, 1.412.354 man publiek, 5 x Lowlands, 34 wetenschappelijke theorieën, 27 benefietoptredens, 283 gebroken snaren, 296 gitaarsolo’s, 0 bassolo’s, 8 drumvellen en 2.567 overige (niet nader te omschrijven onzin) is het mooi geweest en begint Enge Buren aan het allerlaatste theaterseizoen, daarna is het voorgoed ‘BASTA!’. Uit het immense repertoire van dit unieke trio wordt een geheel nieuw programma samengesteld! Meer dan 25 jaar hilarische, maffe, gekke, absurdistische, gevoelige, kritische liedjes en acts levert een schat aan materiaal op om uit te putten. De grootste hits ‘mogen’ worden meegezongen, maar ook kleine subtiele liedjes komen aan bod. De een origineel, de ander opgepoetst en aan deze tijd aangepast en ook nieuw werk zal niet worden geschuwd!

Woensdag 11 november: Toneel / Debby Petter / De liefde voorbij. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50. 

Een man en een vrouw. Bijna dertig jaar getrouwd. Een goed huwelijk? Zij vinden van wel. En soms ook niet. Een gewoon huwelijk dus. Op een avond vertelt hij zijn vrouw dat hij een geheim heeft.  Er volgt een ruzie en hij verlaat boos het huis. Twee uur later is hij dood. Zelfmoord? Waarschijnlijk niet. Een dom ongeluk? Zou kunnen. Zij is bodemloos verdrietig. Om zijn dood en om het geheim. Debby Petter vertelt het in een meeslepende, lichte en tegelijkertijd radeloze monoloog. ‘De liefde voorbij’ is een voorstelling over liefde, geluk en over de vraag wat geluk is. En wat echt is. Bestaat er echt geluk? Goeie vraag!

Donderdag 12 november: Lunchconcert. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50.

Met de ‘Histoire du Tango’ als uitgangspunt neemt Dividivi3 u mee in het leven van de beroemde Argentijnse componist Astor Piazzolla. Met dit stuk dat hij aan het einde van zijn leven schreef, laat hij niet alleen de ontwikkeling van de tango zien, maar ook van zijn eigen carrière als componist. Piazzolla speelde als bandoneonist in het befaamde tango-orkest van Aníbal Troilo. Troilo hield vast aan de originele vorm van de tango terwijl Piazzolla deze juist verder wilde ontwikkelen. Tijdens zijn studie in Parijs bouwde Piazzolla verder aan zijn eigen stijl onder meer door elementen uit de klassieke muziek, vooral van Bach en Strawinsky. Maar ook de jazzmuziek van Gershwin was een inspiratie voor hem. Samen met de jazz saxofonist Gerry Mulligan nam hij onder andere de plaat ‘Summit’ op, waarbij de jazz en tango prachtig samensmelten.

Op het programma staan o.a.: A. Piazzolla (1921-1992)  – Histoire du Tango (deel 1, 2 en 3) (arr. Max Knigge), J.S. Bach  (1685-1750)  – delen uit de Goldberg variaties (arr. Paloma de Beer), A. Troilo (1914-1975) – Toda mi vida (arr. Bram Faber), G. Gershwin (1898-1937) –Rialto ripples rag (arr. Geert Rubingh)

Donderdag 12 en vrijdag 13 november: Cabaret / Sjaak Bral / Vaarwel 2020. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 16,50.

De oudejaarsconference van Sjaak Bral staat dit jaar, hoe kan het anders, in het teken van de Coronacrisis. ‘Een onwerkelijke tijd’, in de woorden van Sjaak. Hoe vat je de achtbaan samen waarin wij met z’n allen in 2020 zaten? Voor een heerlijke avond vol herkenning, met de gulle lach en een oprechte traan. Laat dat maar aan Sjaak Bral over. De meester van het actuele cabaret, al 24 jaar. Ook in dit Corona-jaar.

Donderdag 19 november; Aanvangstijd Inleiding door Anne Marie Boorsma over de film Pollock: 14.00 uur. Toegangsprijs lezing: € 5,00.

Als u deze inleiding bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie Boorsma (kunsthistorica) attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u ‘o ja, dat werd al verteld.’ Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 19 november; Film / Pollock Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas:€ 7,00.

Biografie van Ed Harris. Met o.a. Ed Harris, Marcia Gay Harden, Jennifer Connelly, Val Kilmer en Tom Bower. ‘Jackson Pollock: is hij de grootste levende schilder in de Verenigde Staten?’ kopte een artikel in Life magazine in 1949. Tien jaar eerder was Pollock een arme, bittere kunstenaar. Verwante ziel Lee Krasner zag de magie in zijn kolossale spetterschilderijen en legde zich toe op zijn succes. Pollocks faam, alcoholgebruik en onrust bereikten begin jaren vijftig een hoogtepunt. Liefhebber Ed Harris werkte ruim tien jaar aan het verwezenlijken van het gepassioneerde portret van de dito kunstenaar. Doorwrochte bijrollen van Marcia Gay Harden als Lee Krasner en Val Kilmer als Willem de Kooning.

Donderdag 19 November: Film / Sorry we missed you /(VK/Frankrijk/België Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegansprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00.

 Drama van Ken Loach. Met o.a. Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall, Rhys Stone en Harriet Ghost. Als geen ander kan Ken Loach (geholpen door vaste scenarioschrijver Paul Laverty) indringende en urgente verhalen vertellen over gewone mensen. In ‘I, Daniel Blake’ ging dat over een werkloze weduwnaar die vastloopt in het systeem, deze keer gaat het over een heel gezin. Beide ouders werken zich het schompes (hij als pakjesbezorger, zij als zorgverlener), en toch kunnen ze zich financieel nauwelijks redden. En ondertussen hebben ze geen tijd meer voor elkaar, of voor hun twee kinderen. Aangrijpend, levensecht en vlekkeloos geacteerd en geregisseerd.

Vrijdag 20 november; Pop Café. Aanvangstijd: 21.00 uur. Toegangsprijs: gratis.

Wegens toenemend succes organiseert Theater Ludens ism Drumschool Voorburg wederom het maandelijkse popcafe. Tijdens iedere avond treden meerdere bands uit Voorburg en omgeving op. Dat zijn vaak jonge bands maar er is zeker ook ruimte voor volwassen musici.

De optredens vinden plaats op het knusse podium in de gezellige foyer van ons theater. De toegang is gratis, de bar is geopend en de muziek is altijd verrassend leuk, swingend en gezellig. Drumschool Voorburg en Theater Ludens zijn blij dat ze enthousiaste en goeie amateurbands de kans kunnen geven om op te treden. Daarnaast is het natuurlijk ook fantastisch dat we dit kunnen aanbieden aan Voorburgse liefhebbers van live muziek.