Activiteiten
Theaters, musea en bibliotheek dicht

Theater Ludens, Veur Theater, Museum Swaensteyn, Huygens Hofwijck en de bibliotheken in Stompwijk, Leidschendam en Voorburg sluiten vanaf vanavond 22.00 uur de deuren voor minstens twee weken. Dit als gevolg van nieuwe coronamaatregelen van het kabinet.

Publieke ruimtes (binnen en buiten) moeten dicht. Behalve de theaters, musea en bibliotheken zijn dat casino’s, bioscopen, dierentuinen, pretparken, seksclubs en zwembaden. Winkels mogen wel openblijven en ook contactberoepen kunnen worden uitgevoerd. Sportscholen blijven ook open, maar  groepslessen mogen niet.

Het kabinet wil het aantal menselijke contacten nog verder terug dringen. Daarom ook het advies zo veel mogelijk thuis te blijven en bijvoorbeeld alleen inkopen te gaan doen. Buiten mag men hoogstens met z’n tweeën zijn, behalve als het gaat om gezinsleden of kinderen tot 13 jaar uitgezonderd; binnen geldt hetzelfde voor het ontvangen van gasten.

Alle op 13 oktober ingevoerde beperkingen blijven tot minstens medio december gelden. In regio’s waar het aantal coronabesmettingen erg hoog is overweegt het kabinet extra maatregelen zoals een avondklok (na bepaalde tijd mag men niet meer naar buiten), sluiting van winkels of scholen.

Vanaf vanavond mogen er bij bruiloften nog hoogstens 20 mensen zijn. Vanaf maandag 9 november wordt het aantal aanwezigen bij begrafenissen beperkt tot hoogstens 30.

Het kabinet raadt het reizen naar het buitenland in elk geval tot medio januari af. Dat geldt dus voor de kersvakantie dan wel wintersport.

Volgens premier Mark Rutte is er alle aanleiding voor de extra maatregelen: ,,Als we op dit moment nuchter naar de cijfers kijken, gaat het niet slecht, maar zeker niet goed genoeg. De besmettingscijfers moeten sneller naar beneden, en in de ziekenhuizen is het soms pompen of verzuipen.’’

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid): ,,Als je beter naar de cijfers kijkt, zijn ze niet zo gunstig als we zouden willen. Elke dag raken er nog steeds te veel mensen besmet, de afgelopen week 64.000. Er liggen ruim 2.600 COVID-patiënten in de ziekenhuizen. De piek is in zicht, maar we zijn er nog niet.’’

,,Het virus heeft bij ruim zeshonderd verpleeghuizen een voet tussen de deur gekregen. De maatregelen die we vandaag nemen, nemen we uit solidariteit met mensen die werken in de zorg en de mensen die zorg nodig hebben. Daarom grijpen we extra ferm in, omdat we willen dat er half december weer meer mogelijk is.”

,,We zitten in een zeer ernstig besmettingsniveau, al heel erg lang. We moeten zo snel mogelijk terug naar lagere risiconiveaus. Dat zal echt tot over de jaarwisseling heengaan voordat we daar zijn, maar eventueel kunnen we eerder versoepelen. Dan moeten de cijfers wel echt steady aan het zakken zijn. Dat moeten we echt terugzien, voordat we kunnen schetsen hoe we het zien vanaf half december.”

,,In het voorjaar mocht je meer verwachten van het effect van de maatregelen op het gedrag. Daarom was de daling toen ook veel scherper toen de maatregelen eenmaal genomen waren. De remweg is nu langer, dus moeten we nu meer op de rem moeten trappen, om het reproductiegetal onder de 1 te krijgen. Daarvoor waren eerdere maatregelen eind september en half oktober niet genoeg.”