Nieuws
Veelzijdige Eline Koster wil ook als fysiotherapeut scoren

In de persoon van Eline Koster versterkte ADO Den Haag Vrouwen zich voor dit seizoen met een multifunctionele kracht. In de topper tegen PSV was zij laatst op drie verschillende posities van waarde. Net gediplomeerd als fysiotherapeut hoopt zij ook in die hoedanigheid te scoren.

Toen Eline Koster na twee seizoenen bij Excelsior deze zomer terugkeerde bij de club waarvoor zij in 2016 haar Eredivisie-debuut had gemaakt, vermoedde zij nog niet op welke positie zij aan de competitie zou beginnen. Zowel inzetbaar als centrale verdediger als op het middenveld belandde zij in de openingswedstrijd tegen PEC Zwolle in de spits. ,,Bij Excelsior had ik daar precies één wedstrijd gestaan.” In dat laatste optreden voor de club uit Kralingen was Eline wel direct goed voor twee doelpunten. In de voorbereiding zette ook trainer Sjaak Polak haar een aantal keren in als aanvalsleider. ,,Dat ging aardig, want in twee wedstrijden als spits scoorde ik vier keer.”

In de recente topper tegen PSV (goed voor 251.000 televisiekijkers op FOX Sports) gaf Eline opnieuw blijk van haar veelzijdigheid door in één wedstrijd drie verschillende posities te bekleden. Begonnen met Eline als één van de drie centrale verdedigers in een vijfmans defensie, constateerde Sjaak Polak dat PSV te makkelijk door de Haagse afweer sneed. ,,Daarom is het bij ons na een minuut of 35 omgezet naar 4-4-2.” Met Eline als extra middenvelder hadden de Haagse vrouwen daar een overtal en konden beter druk zetten op de opkomende backs en het centrum van PSV. Direct na de pauze verraste ADO Den Haag de gedoodverfde kampioenskandidaat door Eline plotseling nog verder naar voren te schuiven.

Dat resulteerde in een uitstekend Haags kwartier. ,,Wij speelden toen vrij opportunistisch en ik had echt het gevoel dat wij een doelpunt gingen maken. Je hoorde speelsters van PSV ook tegen elkaar zeuren en dat maakt jou sterker.” Tot twee keer toe voorkwam de lat een Haagse voorsprong. Daarna ebde het Haagse offensief weg. ,,Deze speelstijl vraagt veel energie, zeker voor de aanvallers en middenvelders. Dat houd je geen helft vol, dus moeten we beter leren temporiseren. Een goal had ons wel extra energie kunnen geven.” Nu bleef het lang 0-0, tot PSV in blessuretijd toch nog de volle winst stal.

Ondanks dat ongelukkige verlies staat ADO Den Haag Vrouwen halverwege de competitie keurig op de begeerde plek in de top 4, aan het eind van het seizoen goed voor deelname aan de play-offs om het landskampioenschap. ,,Dat betekent dat wij het als team goed hebben gedaan. Het is wel zonde dat wij tegen PEC Zwolle (1-0 verloren) en Alkmaar (2-2) punten hebben laten liggen, want anders sta je er nog beter voor.” Polak had het na de nederlaag bij PSV over ‘kleine dingetjes’ die er bij zijn ploeg nog uit moesten. ,,Toen wij rond de 85ste minuut een corner kregen, zag je onze centrale verdedigers mee naar voren gaan”, geeft Eline een voorbeeld. ,,Dan is het niet heel handig om die corner kort te nemen.” Voorafgaand aan het doelpunt van PSV liet de Haagse verdediging de kans liggen om de bal blind weg te werken. ,,Dat wilde ik wel doen, maar ik kreeg mijn voet niet onder de bal”, steekt Eline de hand in eigen boezem.

Over haar optredens in de spits is Eline redelijk tevreden. ,,Ik ben blij dat ik veel minuten maak. Ik werk hard, maar de goals blijven tot nu toe uit.” In elke wedstrijd stichtte zij wel gevaar, vooral uit corners en vrije trappen (‘ik heb mijn lengte mee’). Meer dan één treffer in de Eredivisie Cup tegen Heerenveen leverde dat nog niet op. ,,Ik hoop dat mijn eerste goal in de competitie snel valt, want dan volgen er vast meer.”

Twee dagen na de uitglijder tegen PSV was Eline succesvol bij de afronding van haar studie. ,,Ik mag mij nu fysiotherapeut noemen.” Eline kijkt uit naar een geschikte vacature in de regio Rotterdam of Den Haag. ,,Door klachten als gevolg van thuiswerk is er nu best veel vraag naar fysiotherapie, al zie je ook dat praktijken in deze tijd wel voorzichtig zijn met het aantrekken van nieuwe krachten.”

ADO Den Haag Vrouwen begint vrijdag 20 november aan de tweede helft van de competitie met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Het duel is vanaf 19.30 rechtstreeks te zien via een livestream: https://www.adovrouwen.nl/livestream (Tekst Roeland Gelink. Foto KNVB)