Activiteiten
Vol programma van Theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens voor de periode van 3 tot en met 18 december. De kassa  isgeopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstellingen. Kaarten reserveren en bestellen kan ook www.theaterludens.nl

Donderdag 3 december: Inleiding door Anne Marie Boorsma over de film ‘Een echte Vermeer’. Aanvangstijd: 14.00 uur. Toegangsprijs: € 5,00. Kunsthistorica Anne Marie Boorsma geeft al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater. Als u deze inleiding bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u o ja, dat werd al verteld. Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 3 december: Film / Een echte Vermeer / Aanvangstijd: 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry. Het verhaal van Han van Meegeren (1889 – 1947) leest als een avonturenroman. De schilder wilde de critici van zijn kunst voor schut zetten en vervalste meerdere schilderijen van Johannes Vermeer, die niet van echt te onderscheiden waren. Zijn werken leken zo levensecht, dat hij ze tot aan nazi-Duitsland verkocht. Toen de geallieerden op een Duitse verstopplaats van kunst stuitten, werden Van Meegerens activiteiten ontdekt. Dit leidde tot een spraakmakend proces. Er wordt in de film gespeeld met de grens tussen feit en fictie. In de eerste plaats is  ‘Een echte Vermeer’ namelijk een liefdesverhaal: Han van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) valt voor de prachtige Jólanka Lakatos (Lize Feryn), die de vrouw van kunstcriticus Abraham Bredius (Porgy Franssen) blijkt te zijn. Hoewel de fictieve affaire dus centraal staat, vormt ook Van Meegerens proces een leidraad in de film. Als de door de nazi’s gestolen kunst ontdekt wordt, komen de geallieerden een van de vervalsingen tegen, die naar Van Meegeren leidt. Hij wordt aangeklaagd voor landverraad. In zijn pogingen om te bewijzen dat hij niet zijn land, maar slechts de kunst verraadde, blikt hij terug op zijn verhaal. Jeroen Spitzenberger zet een ijzersterke vertolking van Van Meegeren neer. Hij laat de worsteling met diens vele emoties zien. Een echte Vermeer weet de goede balans te vinden tussen fictie en werkelijkheid. Met een goed scenario en de overtuigende rol van Spitzenberger is de film buiten een prachtig liefdesverhaal ook een liefdevolle ode aan de kunst.

Donderdag 3 december: Film / Parasite / Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. ** winnaar Oscar Beste Film ** winnaar Gouden Palm Cannes 2019 **Komedie van Bong Joon-ho. Met o.a. Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik en Jang Hye-jin. Zwarte komedie over armoede in Zuid-Korea. We volgen een arm gezin, waarvan de leden zich een voor een hechten aan een rijk gezin in Seoul. De eigenzinnige en onvoorspelbare film begint grappig, wordt almaar donkerder, en werkt toe naar een explosief einde.  Bong (The Host, Okja) mixt een heleboel genres (drama, slapstick, satire, horror), maar slaagt er moeiteloos in daar een soepel geheel van te maken. Extra vermelding voor het vloeiende camerawerk van Hong Kyung-pyo.

Donderdag 10 december: Lunchconcert; Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50. Hanneke Rouw en Sofia Vasheruk brengen werken van Beethoven en Shostakovich ten gehore. Hanneke Rouw speelt op een Duitse cello uit begin 20e eeuw. Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument. Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met o.a. de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk.Pianiste Sofia Vasheruk heeft in 2012 haar bachelor opleiding aan Artez Conservatorium afgeronde met hoogst mogelijke cijfer (10). Sofia heeft ook een derde prijs gewonnen in YPF (Young Pianists Foundation) Concours in Amsterdam (November 2013). In de grote finale speelde zij Tchaikowsky Piano Concerto no. 1 begeleid door het Noord Nederlands Orkest (NNO), dat onder leiding staat van Stefan Asbury. In 2014 studeerde Sofia  af van het Artez conservatorium met het diploma ”cum laude”.

Donderdag 10 december: Film / Celle que vous croyez. Aanvangstijd : 20.00 uur. Toegangsprijs : € 8,00, met bibliotheekpas:€ 7,00. Drama van Safy Nebbou.  Met o.a. Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Charles Berling en Guillaume Gouix. Een vijftigjarige onderwijzeres (Binoche) geeft zich op Facebook uit voor een 24-jarige hottie en start zo een virtuele relatie met een jonge fotograaf (Civil). Tijdens een serie therapiesessies komt het hoe en waarom ter sprake, wat enkele verrassende ontboezemingen en wendingen oplevert. En aantoont hoe gemakkelijk ook de kijker de vertelster op haar bruine ogen gelooft. Onderhoudend psychologisch spiegelspel tussen reëel en virtueel dat conventies over leeftijd en relaties in twijfel trekt. Naar de gelijknamige roman van Camille Laurens.

Vrijdag 11 december: Cabaret /Amsterdams Kleinkunstfestival / Finalistentoernee. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangspijs: € 17,50. Eerst waren er de spannende voorrondes, waar het nog alle kanten op kon. Vervolgens de try-out tournee, waarbij zes talenten lieten zien wat ze in huis hadden. En na de Halve Finale waren er nog maar drie, waarvan er nu twee live te bewonderen zijn.  In de Finalistentournee zie je de winnaar van de AKF Sonneveldprijs én een medefinaliste. Hun voorstelling staat, maar nu willen ze kilometers maken. Variaties uitproberen. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun verhalen, liedjes en grappen horen. Zo gaan ze, net als hun illustere voorgangers Yentl en de Boer en Glodi Lugungu, een droomcarrière in de theaterwereld tegemoet.

Zondag 13 december: Jeugdtheater /Dender / Bliep bliep. Aanvangstijd: 14.00 uur. Toegangsprijs: € 10,00. Een robot die alles voor je doet. Voordat je zelf weet wat je wilt, weet de robot het al. Het kruiswoordraadsel is al ingevuld voor je eraan begonnen bent. Je moeder heeft al een bloemetje voor je er zelf aan dacht. Je schoenen zijn al gestrikt, je haren gekamd, je tanden gepoetst, kamer opgeruimd, de was gedaan…Tijd om ‘m even uit te zetten, maar waar is de STOPKNOP! Met veel fysieke humor, live tekeningen en livemuziek komt een indringend verhaal tot leven over een man en zijn robot. Wat als sprookje begint eindigt in een verbeten machtsstrijd tussen mens en techniek. Met deze cartoontheatervoorstelling schetst theatergroep Dender een griezelig toekomstbeeld. Dender maakt cartoontheater, een mix van fysiek theater, live tekeningen en livemuziek. Alsof er een stripverhaal voor je ogen tot leven komt. Met een stapel wit papier en een paar zwarte stiften creëert Dender een eigen visuele wereld: attributen en decorstukken worden ter plekke vliegensvlug getekend. Met live muziek- en geluidseffecten vormt het beeldende verhaal een denderend geheel. Dender blaast herkenbare situaties op tot absurde proporties, en sleept het publiek mee in z’n verwondering over de wereld. Door het fysieke spel en een minimum aan tekst zijn hun voorstellingen geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.

Donderdag 17 december: Film / De beentjes van Sint Hildegard. Aanvangstijd : 15.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas:€ 7,00. Drama van Johan Nijenhuis.  Met o.a. Herman Finkers, Johanna ter Steege en Leonie ter Braak. Ogenschijnlijk zijn veearts Jan (Finkers) en universitair docent Gedda (Ter Steege) al 35 jaar gelukkig getrouwd, maar stiekem wordt hij gek van haar regel- en bemoeizucht. Bang om Gedda te confronteren neemt Jan op een dag een drastisch besluit. Finkers, die zijn eerste filmrol speelt, schreef ook het scenario van deze Twents gesproken komedie, en dat sluit aardig aan bij zijn andere werk: licht absurdistisch, soms scherp en geestig, soms tergend flauw, maar eigenlijk altijd wel charmant.

Donderdag 17 december: Film / Little Women Aanvangstijd : 20.00 uur. Toegangsprijs : € 8,00, met bibliotheekpas:€ 7,00. Drama van Greta Gerwig.  Met o.a. Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson en Eliza Scanlen. Zoveelste verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott weet desondanks een geheel eigen draai te geven aan het bekende verhaal over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Aspirant-schrijver Jo (Ronan), een van de vier zussen in het gezin, staat nog steeds centraal, maar regisseur Gerwig  (die ook het scenario schreef) toont opvallend veel begrip voor de ambitieuze Amy (Pugh), die in vorige versies steevast de ‘foute zus’ was.

Vrijdag 18 december: Cabaret / Greg Shapiro / Leaving Trumpland. Aanvangstijd: 19.30 uur en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50. In de voorstelling ‘Leaving Trumpland’ neemt Greg Shapiro afscheid van de Trump-stem die hij deed in de ‘Netherlands Second’ video van ‘Zondag met Lubach’. Als Trump van het toneel verdwijnt zal dat niet het einde van de wereld zijn. Maar als hij blijft, dan kan dat letterlijk het einde van de wereld betekenen. ‘Leaving Trumpland’ is een mix van standup en cabaret, met een klein beetje improvisatie aan het einde wanneer Trump zijn laatste persconferentie geeft. Tijdens de voorstelling legt Shapiro o.a. uit hoe hij omgaat met Syrische vluchtelingen als buren, hoe hij zijn dochter voor het eerst leerde stemmen in de Amerikaanse verkiezingen en hoe hij vrienden hanteert die zich niet aan de corona maatregelen houden omdat het ‘covidioten’ zijn. Shapiro vertelt ook een persoonlijk verhaal, over het verlies van zijn stiefvader die stierf door covid-19 nadat hij besmet werd door Trump aanhangers. Tenslotte vertelt hij hoe de herdenking op Zoom verloopt.

Leaving Trumpland is Greg Shapiro’s zesde solovoorstelling, en zijn eerste die tijdens een pandemie in première ging. De voorstelling is gemaakt voor 60 minuten, zodat theaters twee uitvoeringen per avond kunnen programmeren (om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter regel). Leaving Trumpland is in het Engels, met een klein beetje Nederlands.